Ennyi évvel látszol idősebbnek a szemüvegtől

nlc | 2024. Október 28.
A szemüveg valóban öregít néhány évet a megjelenéseden. A szakemberek azt is kiszámolták, hogy pontosan mennyit.

Egy jó nevű, brit szemklinika, a  London Vision Clinic szakemberei arra voltak kíváncsiak, vajon hány évvel tűnünk idősebbnek a szemüveg viselésétől.

A kutatás során a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tíz képet kapott szemüveget viselő emberekről, és arra kérték őket, hogy tippeljék meg életkorukat, illetve azt, hogy milyenek lehetnek a személyes tulajdonságaik. A második csoportnak is ugyanarról a tíz emberről mutattak képeket, ám olyanokat, melyeken nem viseltek szemüveget. Nekik is  ugyanazokat az életkorra és személyiségre vonatkozó a kérdéseket tették fel, mint az első csapat tagjainak. Az eredmények egyértelművé tették, hogy nagy különbség van a szemüvegben és az anélkül készült fotók alapján tippelt életkor és személyiségjegyek között.

A végeredmény szerint az emberek szemüvegben átlagosan 3 évvel tűnnek idősebbnek, mint szemüveg nélkül. 45 éves életkor felett pedig a szemüveg akár plusz 5 évet is rápakolhat a megjelenésünkre.  

Illusztráció: Getty Images

Persze azon is sok múlik, hogy milyen szemüvegkeretet viselünk, hiszen míg egyes formák és árnyalatok valóban öregíthetnek, addig más típusú keretek nem feltétlenül mutatnak sokkal idősebbnek a valós korunknál. És hogy melyek ezek? Íme!

Cicaszemüvegek

A macskaszem formájú szemüvegkeret, más néven a cicaszemüveg a szem külső sarkaira irányítja a figyelmet, ezáltal fiatalosabb megjelenést kölcsönözhet. A macskaszem keret általában szélesebb, mint az arccsont, így szépen kiemelheti ezt a részt az arcon. A cicás keretek különböző színűek és méretűek lehetnek, éles vagy finom szélekkel. Jól illenek a hosszúkás, ovális, kerek, négyzet alakú és gyémánt arcformákhoz egyaránt.

Oversize  keretek

A túlméretezett szemüvegkeretek kiemelik a tekintetet és elrejthetik az öregedés jeleit, ezáltal kölcsönöznek fiatalos megjelenést. Arról nem is beszélve, hogy kifejezetten divatosak.  A túlméretezett szemüvegek gyémánt, négyzet alakú, kerek és wayfarer változatokban is mennek. Hosszúkás, ovális és kerek arcformákhoz is használhatók, amennyiben megfelelő méretűek az arcához.

Színes keretek

A bőrtónussal harmonizáló keretek szintén fiatalosabbá teszik a megjelenést. Ebből a szempontból különösen előnyösek a meleg tónusok, mint a bogyós árnyalatok, a bordó valamint a barna. A kék színű keret már bevállalósabb választás, ugyanakkor éppen emiatt fiatalít. Változatos alternatívája lehet a népszerű, de sokakat öregítő fekete kereteknek. 

Kerek keretek

De gyémánt vagy ha négyzet alakú arcformával rendelkezel, a kerek szemüvegkeret is szerencsés választás lehet, mivel optikailag keskenyebbnek,finomabbnak és fiatalosabbnak mutatja az arcot. Kerek arcformával rendelkezők ugyanakkor inkább kerüljék az ilyen formájú keretet!

via1

via2

Exit mobile version