„Ahogyan a nagymamámtól tanultam”
Panettone
Novodomszky Éva az elmúlt években hagyományos olasz karácsonyi süteményt, panettonét készített az ünnepi ebédre. „Ez a milánói eredetű karácsonyi kalácskülönlegesség, melynek neve annyit jelent, nagy sütemény, igen népszerű Itáliában, de ahány város, annyiféleképpen készítik, én most a férjem szicíliai családjának receptjét árulom el” – kezdte az MTVA műsorvezetője.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2,5 dl langyos tej, 1 citrom héja, 1/2 rúd vanília kikapart magja, 5 dkg aszalt vörös áfonya, 10 dkg mazsola, 5 dkg kandírozott narancs, 5 dkg őrölt mandula, 10 dkg vaj 2 dkg friss élesztő, 1 kk. só, 10 dkg cukor, kevés reszelt szerecsendió, 0,5 dl rum vagy limoncello.
Elkészítése:
A vörös áfonyát és a mazsolát este beáztatjuk a rumba vagy limoncellóba. Másnap az élesztőt elkeverjük langyos tejjel, míg krémes lesz, ekkor adjunk hozzá 7 dkg lisztet, és kelesszük 30 percet. Ez idő alatt a duplájára nő.
Keverjünk bele 2 tojássárgáját, lisztet, cukrot, egy kávéskanál sót, vajat, vaníliamagokat, mandulát. Keverjük össze, majd jöhetnek az aszalt gyümölcsök, és hagyjuk állni bő két órát. Kuglófformát vegyünk elő, ha nincs panettone-formánk, ezt egyharmadáig töltsük a tésztával, majd 180 fokra előmelegített sütőbe süssük 10 percig, aztán 160 fokon süssük 45-50 percig.
Kekszes golyó
Barabás Évi az egyik nagymamáját kuglófkirálynőnek, a másikat rakottpalacsinta-királynőnek hívta. „Most mégis nagynéném egyszerű és nagyszerű receptjét osztanám meg mindenkivel. Aki megkóstolja úgyis azonnal kéri, egyébként meg gyerekek, apukák is könnyen elkészíthetik, sütni nem kell!” – árulta el Gönczi Gábor társműsorvezetője.
Hozzávalók:
Fél kiló darált keksz, 3 evőkanál kakaópor, negyed kiló porcukor, 2dl langyos tej, negyed kiló olvasztott margarin vagy vaj, rumaroma.
Elkészítése:
Összegyúrjuk a hozzávalókat , 1 cm magasra kilapítjuk, majd a hidegre tesszük.
A tetejére máz kerül: csokit és vajat megolvasztunk gőz felett, ezt szépen elkenjük rajta. Gombócként is tálalható, ilyenkor meggyet is tehetünk a gombócok közepébe.
Békebeli Rákóczi-túrós
Demcsák Zsuzsa rendszeresen együtt süt-főz a gyermekeivel, Benedekkel és Tamarával. „Szerintem az étkezés öröm, a konyhában együtt töltött idő pedig boldogság! A karácsonyi sütiket is együtt készítjük el, többek között az elmaradhatatlan Rákóczi-túróst, éppen úgy, ahogyan a nagymamámtól tanultam” – mesélte a Mokka csinos műsorvezetője.
Hozzávalók:
A tésztához: 150 g liszt, 50 g porcukor,100 g vaj, 30 g sárgabaracklekvár.
A túrókrémhez:1400 g félzsíros túró, 280 g kristálycukor,140 g búzadara, 1 tojás,
1 citrom reszelt héja.
Díszítéshez: 100 g kristálycukor , 100 g tojásfehérje, illetve 400 g sárgabaracklekvár.
Elkészítése:
A linzertészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd nyújtsuk egyenletes lappá, ezután tegyük sütőformába. Szurkáljuk meg, majd tegyük 200 fokra előmelegített, légkeverés nélküli sütőbe, és süssük aranybarnára pár perc alatt. A túrótöltelék hozzávalóit alaposan dolgozzuk össze. A kihűlt linzerlapot vékonyan kenjük meg lekvárral, majd jöhet rá a túrótölteléket. Tegyük vissza a sütőbe 180 fokra, 40 percre. Ezt követően a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd szedjük habzsákba. Ugyanis így a baracklekvárt is tegyük habzsákba, majd felváltva csíkozzuk rá a süteményre a baracklekvárt és a fehérjehabot. Még tegyük vissza a sütit 200 fokra, 20-25 percre a sütőbe.