15 furcsa és meghökkentő tény, amit még nem tudtál Európáról

Gellért Tünde | 2015. November 07.
Bár életünket ezen a kontinensen éljük le, sok érdekesség van, amiről ritkán vagy egyáltalán nem hallunk. Jöjjön néhány olyan tény Európáról, ami – bár nem létfontosságú – nem mindennapi lehet a számunkra!

1. Az európai őserdő

Bármilyen különösen hangzik, de bizony ennek az öreg földrésznek is van őserdője. Bár az éghajlat miatt nem beszélhetünk a trópusi változatról, de Boszniában, Lengyelországban, Spanyolországban, Dél-Norvégiában és az Egyesült Királyságban is található.

A Białowieżai-erdő Lengyelországban

2. Mikor készül már el?!

1882-ben kezdték el építeni Gaudí főművét, a Sagrada Família Székesegyházat a katalán fővárosban, és még senki nem látja az építkezés végét. Az egyiptomiaknak ennél kevesebb idő is elég volt a piramisokhoz, bár az is igaz, máig rejtély, hogyan is csinálták.

Sagrada Família Barcelonában

3.  Berlinben több döner kebab-étterem van, mint Isztambulban

Mióta 1961 októberében aláírták az egyezményt azzal a céllal, hogy a török vendégmunkásokat beengedjék Németországba, a német nagyvárosokban már egész városrészek alakultak ki az áttelepült családok számára, beleértve az őket kiszolgáló éttermi, egészségügyi és szórakozási lehetőségeket is.

4. Ne szórakozz az olaszokkal!

Nyáron Olaszországban a legképtelenebb dolgokért szabnak ki bírságot. A Velence környéki Eracleában például tilos homokvárat építeni vagy kagylót gyűjteni, mert akadályoznák a strandokon sétálókat, és Capri szigetén két nyaralót azért büntettek meg, mert túl hangosnak bizonyult a papucsuk.

5. Nem mókás Európában disznónak lenni

Akár hisszük, akár nem, Franciaországban tilos Napóleon névre keresztelni a disznókat.

6. Hamburgerparadicsom

A legtöbb McDonald’s Svédország területén található, de a legészakabbra fekvőt Finnországban találjuk, Rovaniemiben, a Mikulás közvetlen közelében.

Olvass még Európáról!

7. Gyorshajtás Németországban

Németországban tilos 50 kilométer per óra sebességgel korcsolyázni.

8. Beszéljünk kicsit Portugáliáról

A portugál kilenc országban hivatalos nyelv, és Portugália termeli a legtöbb parafát a világon, mivel a nyersanyagul szolgáló paratölgy legnagyobb mennyiségben ebben az országban található.

9. Nyáron irány Izland!

Izlandon egyetlen darab szúnyog sincs. Más európai országról ez nem mondható el.

10. Iskolai ebédhez sört

Belgium a hupikék törpikék és a sült krumpli őshazája. Ugyanakkor a belga csoki is komoly hírnévre tett szert, a brüsszeli repülőtéren többet adnak el belőle, mint bárhol a világon. Többen viszont a belga sörre esküsznek. Állítólag a hetvenes években még az iskolákban is szolgáltak fel az ebédhez, másfél százalékos alkoholtartalmú változatot.

11. Pluto

Oroszország területe nagyobb, mint a Pluto bolygó felülete.

12. Európa és a croissant

A croissant nem Franciaországból, hanem Ausztriából származik, méghozzá a 13. századi kipferl volt az őse. Hogy került a franciákhoz? Egy August Zang nevű osztrák tüzértiszt pékséget alapított Párizsban a 19. század első felében, ott ismerkedtek meg vele, és elkezdték utánozni.

13. A liechtensteini csoda

Liechtenstein kis ország lévén nem dicsekedhetett az eltelt évszázadok alatt nagy katonasággal. Az viszont abszolút egyedülálló, hogy amikor utoljára hadat viseltek (ez 1866-ban történt), nemhogy egyetlen katonát sem veszítettek, de a frontra induló 80 helyett 81 fő tért vissza. Úgy látszik, szereztek egy barátot is valahol külhonban…

14. Tekerj!

Hollandiában majdnem kétmillióval több a kerékpár, mint a lakosok száma, és egy főre egy év alatt 900 kilométernyi megtett út esik.

15. Fagyos sztori

A világ legnagyobb szigete Grönland, amely több évszázada Dániához tartozik, bár néhány éve autonómiát kapott. Az ország területének 80 százalékát jég borítja, 50 ezer eszkimó és 7 ezer dán lakja.

Exit mobile version