Január végén besíeltük Szlovénia nagyobb sícentrumait, utána áradoztunk egy sort a jugoszláv Davosról és környékéről. Mint abban a cikkben megjegyeztük: délnyugati szomszédunk a következő környékbeli országok törvénytelen gyereke: Ausztria, Olaszország, Horvátország és Szerbia. A gasztronómiát tekintve szintén elmondható mindez, a balkáni világ elegyedik az olasz konyhával, az osztrák fogásokat pedig (különösen az osztrák-olasz-szlovén hármas határ közelében) a legtöbb étteremben elkészítik, felszolgálják.
Szlovénia abban a szerencsés helyzetben van, hogy rövid tengerpartján egy rakat haltenyésztőnek van telepe (akik az ország nagy részét ellátják tengeri hallal, sőt, exportra is jut belőle bőven), a síkabb vidékeken pedig állattenyésztők laknak. A hegyekből érkezik a tejtermék és a sajt, vannak saját olívafarmjaik, és zöldséget is termesztenek. Jók a természeti adottságaik, na és jól szervezetten használják ki mindezt az élelmiszeriparban.
És vannak jó séfjeik is,…
…akik közül a leghíresebb Ana Ros, aki síversenyzőből lett a világ leghíresebb női szakácsa, éttermébe, a Hisa Frankóba hónapokra előre kell asztalt foglalni. Ros aktívan részt vesz a szlovén gasztronómia népszerűsítésében, ezért is bábáskodott a január 27. és 30. között megrendezett Gourmet Cup Ljubljana felett, melyet a szlovén fővároshoz közeli Krvavec síterepen rendeztek meg. Az ország legjobb séfjei mértek itt kóstolóadagokat, kaptunk róluk egy raklap képet, hát meg is mutatjuk őket:
Nyitják az osztrigát. Fotó: Dean Dubok
Íme. Fotó: Dean Dubok
Hamburger. Másképpen. Fotó: Dean Dubok
Nem, ez nem gyros, ebben például konfitált kacsa van. Fotó: Dean Dubok
Hal. Fotó: Dean Dubok
Fotó: Dean Dubok
Fotó: Dean Dubok
Sorban állnak. Fotó: Dean Dubok
Fotó: Dean Dubok
A szakácsok. Fotó: Dean Dubok
Fotó: Dean Dubok
Fotó: Dean Dubok
Fotó: Dean Dubok
Fotó: Dean Dubok
Ana Ros. Síelt, mielőtt evett. Fotó: Dean Dubok
Fotó: Dean Dubok
Fotó: Dean Dubok
Fotó: Ziga Intihar
Ana Ros. Fotó: Ziga Intihar
Fotó: Ziga Intihar
Fotó: Ziga Intihar
Fotó: Ziga Intihar