15 év alatt vájtak maguknak utat egy kínai faluból

nlc | 2021. December 30.
Az elszigetelt falusiaknak másfél évtized kellett, hogy utat fúrjanak egy hegyen keresztül.

Vésővel és kalapácsokkal vájtak maguknak utat egy hegyen át a kínai Shenlongwan lakói. A munkálatokhoz alig 15 évre volt szükségük, így végre összekapcsolhatják otthonukat a világgal és reményük lehet, hogy kitörnek a szegénységből.

Megdolgoztak az útjukért (Fotó: Youtube)

Pedig a falu kedvező klímája miatt régóra Shenglowan lakói régóta híresek kiváló diójukról és körtéjükről, ám a termés piacra juttatása mindig is komoly kihívást jelentett a helybelieknek. Útjuk a megyeszékhelyre három különböző tartományon és nyolc településen át vezetett, helyenként keskeny létrákon kellett felmászniuk a meredek hegyoldalakra.

Végül a 80-as évek közepén a falusiak úgy döntöttek, nem várnak tovább a kínai hatóságokra, maguk építenek utat a hegyen át. 15 évükbe telt a mindössze 1526 méter hosszú út kialakítása, 2000 óta viszont nem csak az áru jut el hamarabb a piacra, de turisták is érkeznek a faluba.

Ma a több mint 700 falusi lakos 60 százaléka foglalkozik turizmussal kapcsolatos vállalkozásokkal, és az egykor uralkodó szegénység csak egy távoli emlék. 2000-ben, a hegyi faragott út üzembe helyezése előtt az egy főre jutó átlagjövedelem még csak 680 jüan (34 ezer forint) volt, ma már eléri a 12 ezer jüant, vagyis 617 ezer forintot.

(VIA)

Exit mobile version