Bajban a magyar vendéglátás: külföldről kell toborozni a munkavállalókat

Farkas E. Lina | 2022. Február 11.
Hatalmas az emberhiány, egyelőre csak a külföldi toborzás segíthet.

Korábban mi is hosszabb cikket írtunk arról, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a vendéglátóhelyek, amiket a koronavírus-járvánnyal együtt járó lezárások is keményen sújtottak, most pedig a nagy munkaerőhiánnyal próbálnak megküzdeni.

Fotó: Pexels
Képünk csak illusztráció.

Jelenleg  40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból, a kiesett munkaerő nagy része pályaelhagyó.

A még talpon maradó vendéglátósoknak az az egyik legfőbb gondja, hogy hol találnak megfelelő munkaerőt – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az Infostartnak
Egyelőre főként a hazai munkavállalók toborzása zajlik, de már látható, ha a szezon beindul, ez nem lesz elegendő, így majd a külföld felé kell fordulni, részben a posztszovjet államok, illetve Ázsia irányába, ahol a legnagyobb létszámban áll rendelkezésre munkaerő – fogalmazott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Külföldről leginkább szobalány, konyhai kisegítő, mosogató, úgynevezett foodrunner – tehát aki nem kiszolgálja a vendégeket, hanem oda hordja az ételt –, illetve szakács pozíciókba keresnek munkavállalókat.

Felmerül a kérdés, hogy vajon a magyar vendéglátósok meg tudják-e fizetni a külföldi vendégmunkásokat. A szakember szerint a munkabért igen, de a további járulékos költségek,  mint az utazás, a lakhatás, az étkezés, ezek már komoly terheket jelenthetnek egy tulajdonos számára. Bár a szövetség számításai szerint az egész csomag nagyjából annyit tehet ki, mintha egy magyar munkavállalót alkalmaznának, belőlük viszont biztosan nem lesz elegendő a szezonban. A szövetség meglátása szerint valamilyen mértékben lesz újra béremelkedés a szektorban, de valószínűleg nem drasztikusan, mert azt már végképp nem bírná el a szakma.

Exit mobile version