Meghibásodott tankhajó okozott dugót a Szuezi-csatornán

nlc | 2023. Június 04.
Szerencsére el tudták vontatni és nem áll elő egy újabb Ever Given helyzet.

Még sokan emlékezhetnek arra, hogy tavaly előtt egy Ever Given nevű szállítóhajó majdnem egy hétig vesztegelt a Szuezi-csatornán, blokkolva az összes egyéb hajó útját – vasárnap a korai órákban majdnem megismétlődött a helyzet, amikor egy tankhajó lerobbant az átjáró közepén.

Elvontatták azt a Szuezi-csatornán motorhibát szenvedett olajszállító tartályhajót, amely rövid időre megzavarta a forgalmat a létfontosságú vízi úton – írta meg az Arab News az egyiptomi hatóságok közlése alapján.

A lap szerint a máltai zászló alatt közlekedő Seavigour a csatorna 12 kilométerkőjénél szenvedett mechanikai meghibásodást: a vízi út egysávos szakaszán lerobbant, megzavarva a mögötte haladó nyolc másik hajó áthaladását. A hatóság néhány óra alatt elhárította a hibát, a méretes, 74 méter hosszú és 48,63 méter hajót egy távolabbi, kétsávos részhez vontatták, ahol már el is kezdték a javítást.

Bár a többnapos torlódás ritka, minden évben előfordulnak a csatornán lerobbanó hajók: legutoljára például május 25-én egy hongkongi zászló alatt közlekedő hajó futott zátonyra, márciusban pedig egy libériai teherszállító járt szerencsétlenül.

Az 1869-ben megnyitott Szuezi-csatorna létfontosságú összeköttetést biztosít az olaj, a földgáz és a rakományok számára. A világkereskedelem mintegy 10 százaléka folyik át rajta, csak tavaly 23 851 hajó haladt át itt.

Exit mobile version