nlc.hu
Szabadidő

Szuezi-öbölben rekedt hajó tengerésze

Négy évet töltött egyedül a tengerész a Szuezi-öbölben rekedt hajón

Négy év hajófogság után most szabadult ki annak a hajónak az első tisztje, amelyet egy sor szabálytalanság miatt tartóztattak fel a Szuezi-öbölben.

Mohamed Aisa szír első tiszt, aki tengeri Robinsonként 2017 nyara óta nem hagyhatta el lefoglalt teherhajóját, most végre kiszabadult fogságából. A hajó négy évvel ezelőtt a Szuezi-öbölben járt, amikor az egyiptomi hatóságok feltartóztatták egy sor hiányosság, kifizetetlen bérek, lejárt szerződések, lejárt biztonsági berendezések és egyéb csekélységek miatt. Az eljáró bíróság a hajó őrzésével a hajó első tisztjét bízta meg, akinek bevonták az útlevelét is – írja a Telex.

Négy évet töltött egyedül a tengerész a Szuezi-öbölben rekedt hajón

Mohamed Aisa, a tengerész. Fotó: BBC/Youtube

 Aisa akkor maradt végképp egyedül, amikor 2019 szeptemberében a legénység utolsó tagja is hazament, egyedül hagyva a tengerészt az áram nélkül maradt szellemhajón.

„Olyan az élet a hajón, mintha egy magányos börtönben lennék. Az éjszaka olyan, mint egy sírban, semmit sem látok, semmit sem hallok” – nyilatkozta a férfi, hozzátéve, hogy hónapokig nem kommunikálhatott senkivel, és akkor sem hagyhatta el a hajót, amikor otthon meghalt az édesanyja. Mint utólag beszámolt róla, ekkor komolyan foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata.

Miután senki nem tett semmit, végül idén márciusban a Szállítási Dolgozók Nemzetközi Szövetsége közbenjárására a bahreini kormány rábírta a tulajdonost, hogy vessenek véget feledésre ítélt első tisztjük kálváriájának. Aisát csütörtökön kiengedték végre a szárazföldre, és hazarepülhetett Szíriába. A tengerész azt nyilatkozta, a történtek ellenére minél hamarabb hajóra szállna.

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top