Titokzatos kastély nőtt ki egy tóból Lengyelországban

nlc | 2023. December 26.
Senki sem tudja biztosan ki építi, sem azt, hogy milyen céllal.

Lengyelország nyugati részén, azon belül is a Notecka erdőben áll egy titokzatos kastély, ami immár 8. éve tartja izgalomban a lengyel közvéleményt. A Stobnica-kastély, melynek építéséhez 14 halszaporító tavat nyitottak össze és legalább 2,69 hektárnyi erdőt vágattak ki, a legfrissebb hírek szerint a 33 éves, építész végzettségű Dymitr Nowak és 29 éves öccse, a közgazdászként tevékenykedő Tymoteusz valóra vált álma: a milliárdos testvérpár ugyanis 2015-ben azt határozták el, hogy felépítik Lengyelország legnagyobb középkorinak tűnő várkastélyát.

A milliárdos testvérek a kastély megtervezésével és megépítésével az önmagát reneszánsz emberként jellemző, Waldemar Szeszulát bízták meg, aki nem okozott csalódást: az építész egy középkori toszkán várost álmodott meg, ami a valóságban is létező toszkán településre, San Gimignanóra hasonlít.

Az erősség központja egy 48 méter magas lakótorony, amelyet további három kisebb méretű, reneszánsz stílusjegyeket viselő, szögletes torony ölel körbe – írja cikkében az Index, ami kitér arra is, hogy a belső várat nyugat és észak felől palotaszárnyak veszik körbe. A külső várhoz felvonóhídon lehet kimenni, de a komplexumban van négy lovagterem, egy kápolna és 46 különböző formájú és méretű boltíves lakosztály is.

A várkastély létezéséből és épüléséből először 2018-ban lett botrány: ekkor derült ki, hogy a létesítményt egy EU Natura 2000 természetvédelmi terület kellős közepén építették fel, ami ritka madárfajok otthona. Az elmúlt 5 évben folyamatosan ment a jogi huzavona a kastély sorsáról, amit egy ponton úgy nézett ki, a milliárdos testvéreknek és édesapjuknak le kell majd bontatniuk.

2022. júniusában aztán váratlanul megszűnt az eljárás a testvérek ellen, és hiába fellebbezett az ügyészség, jelen állás szerint úgy áll a dolog, hogy a Stobnica-kastély 2025-re elkészülhet és a kivitelezők átadhatják a rendeltetésének. Akármi legyen is az.

Exit mobile version