nlc.hu
Utazás

Kisértetjárta kastélyok története

5 kísértetjárta kastély hátborzongató története

A kastélyok a világ számos pontján félelmetes, szinte varázslatos látványt nyújtanak. De gyakran a múltjuk hátborzongató részletei szörnyű történetet mesélnek el – és otthont adnak ma is a kísérteteknek. Íme öt kastély, amelyben állítólag kísértetek laknak.

Leap-kastély – Coolderry, Írország

Ez a 13. századi birtok Írország egyik legkísértetiesebb kastélyaként ismert. Sokáig az O’Carrol család tulajdonában volt. A legenda szerint a 16. században véres hatalmi harc folyt az O’Carrolok között. A pátriárka halála után a család egyik tagja a hatalomra törve megölte testvérét, egy papot. A mai látogatók arról számoltak be, hogy a Véres kápolnában egy pap szelleme bolyong.

De a borzongás nem áll meg egy kísértetnél: az 1990-es években történt felújítás során egy titkos börtönt találtak a kápolnában, amely tucatnyi csontvázzal volt tele. Állítólag a börtön padlóján volt egy csapóajtó, amelyen keresztül O’Carrolék foglyai fakarókra zuhantak, és a kápolna látogatóinak hallótávolságán kívül haltak fájdalmas halált.

Leap-kastély

A Leap-kastély 2010-ben (Kép: Wikipédia)

Houska-kastély – Blatce, Csehország

A Houska-kastély különös látványt nyújt. Nincs benne konyha vagy alapvető felszerelés, de van egy dolog, ami a világon egyetlen más kastélyban sincs: egy hatalmas gödör a földben, amely a pletykák szerint a pokol kapuja. A helyi mondák szerint a kastélyt a feneketlen mélység tetejére építették, hogy lezárja és megakadályozza, hogy a démonok megszökjenek és a Földön járjanak.

Mielőtt ezt a gödröt befedték volna, állítólag volt idő, amikor a foglyoknak felajánlották a szabadságukat, ha leereszkednek és megnézik, mi van a gödörben. Miután az első embert leeresztették, velőtrázó sikoly hallatszott a gödörből, és a legenda szerint, amire kihúzták, 30 évet öregedett.

Voergaard-kastély – Dronninglund, Dánia

Ingeborg Skeel, egy gazdag dán nemesasszony, aki sok földet és birtokolt kezelt, 1578-ban költözött a Voergaard-kastélyba. Azt mondták róla, hogy kegyetlen és furfangos volt (bár valószínűbb, hogy az emberek megvetették pénzügyi és üzleti képességeit, és gonosz nőnek állították be, mint ahogy akkoriban gyakran tették a független nőkkel). A legenda szerint nem sokkal azután, hogy beköltözött a kastélyba, vízbe fojtotta annak építőjét, hogy soha ne tudjon szebb várat építeni. Ám nem az építész, hanem állítólag Skeel szelleme kísért az épület falai között. A kastély egyéb tulajdonságai is elég hátborzongatók, például az egyik tömlöcét úgy tervezték, hogy egy felnőtt ember se felállni, se lefeküdni ne tudjon benne, és a falakon nincsenek lyukak a fény vagy a levegő számára.

Voergaard-kastély
Megnézem
Összes kép (4)

Himeji-kastély – Himeji, Japán

Az impozáns épületet 1333-ban építették, és a későbbi felújításoknak köszönhetően a 17. század eleji kastélyépítészet egyik legszebb japán példájaként tartják számon. De van egy kissé sötét története is. Egy legenda szerint egy Okiku nevű nőt hamisan vádoltak azzal, hogy értékes edényeket veszített el vagy tört össze a kastélyban (a történet más változatai szerint a nő visszautasította egy kegyetlen szamuráj közeledését), melynek következtében a nőt a kútba dobták és megfulladt. Ma a látogatók azért mennek a kastélyba, hogy megnézzék, hátha megpillantják Okiku szellemét, amint a folyosókon járkál és edényeket számol.

Himeji-kastély

A Himeji -kastély nemzeti kincs és az UNESCO világörökség része is (Kép: Kyodo News via Getty Images)

Chillingham-kastély – Chillingham, Anglia

A Chillingham-kastélynak kegyetlen története van, a birtoknak még saját kínzókamrája is volt, és azok a szerencsétlenek, akik jártak benne, most kísértenek a kastélyban. A leggyakoribb természetfeletti beszámolók közé tartozik a „Kék fiú”, aki a feltételezések szerint az épület rózsaszín szobájában lakik. A kék ruhás fiút éjfélkor jajgatni hallják annak a helynek a közelében, ahol a helyi mondák szerint az 1920-as években egy gyermek csontvázát és kék ruhadarabokat találtak. Mivel egyes vendégek kék fénykitörésekről számoltak be, a hátborzongató alakot „sugárzó fiúként” is emlegetik.

Chillingham-kastély

12. századi Chillingham-kastély, Northumberland, Északkelet-Anglia (Kép: Education Images/Universal Images Group via Getty Images)

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top