Kihagyhatatlan: a világ 7 föld alatti csodája

R. V. | 2024. Július 02.
Templomok, alvó vulkánok, vidámparkok és még számos egyéb csodás turistalátványosság rejtőzködik a föld alatt, amiket egyszerűen látnod kell.

Nem mindannyian érezzük komfortosnak annak a gondolatát, hogy lemásszunk a föld alá. Egészen félelmetesnek tűnik az elképzelés, hogy a koromsötétben felfedezzük a bolygó centrumának rejtelmeit. Még a legjobb esetben is klausztrofóbiát érezhetünk, esetleg azt, hogy csapdába estünk. Legalábbis elméletben.

Merthogy a valóság az, hogy az emberek az örökkévalóság óta ellátogattak a föld felszíne alá: ástak, bányásztak, sőt, éltek is a föld alatt. Ami azt jelenti, hogy számtalan lenyűgöző, fura és kifejezetten gyönyörű turistalátványosságot tartogat számunkra ez a terület. Néhányuk az emberi kéz által született, míg mások természeti csodák. De az biztos, hogy tele van velük a világ. Mi pedig az alábbi galériában összeszedtük a kedvenceinket. 

A hét legszebb föld alatti látványosság

Adzsantai barlangtemplomok nlc

Az indiai adzsantai barlangtemplomokat (körülbelül harmincat) a sziklafalba vésték, de még így is gyönyörűen beszűrődik a fény, megvilágítva a buddhista templom lenyűgöző részleteit. (Fotó: saiko3p/Getty Images)

tordai sóbarlang nlc

Közvetlenül a szomszédunkban található a Tordai Sóbarlang, ami gyakorlatilag egy különleges vidámpark. Van benne óriáskerék, lehetőséged van minigolfozni, bowlingozni, pingpongozni, és még csónakázni is a barlang tavában. (Fotó: Profimedia)

under étterem norvégia nlc

Az Under nevű norvég Michelin-csillagos étterem nem is annyira föld, mint víz alatti hely, mégsem maradhatott le a listáról, pláne, mert Európában ez az első ilyen étterem. Öt és fél méterrel a felszín alatt található a jeges Északi-tengerben, ami egészen különleges vacsoraélményt nyújt. (Fotó: Profimedia)

Derinkuyu törökország nlc

A török Derinkuyu földalatti városa több ezer éve létezik. A 85 méter mélyen található, nyolcszintes labirintust a város lakói valóban használták: a nagy hőség vagy a potenciális megszállók elkerülésében. Bár ma már nem lakják, a turisták láthatják az egykori iskolák, templomok, boltok helyeit. (Fotó: Natalia Moroz/Getty Images

Zipaquirá sókatedrális nlc

A kolumbiai Zipaquirá városában található ez a 200 méter só, szikla és ásvány alá kiépített mesterséges Sókatedrális a világ állítólag legnagyobb beltéri keresztjével. Amellett, hogy lenyűgöző turistalátványosság, a funkcióját teljesen betöltő római katolikus templom is. (Fotó: ChandraDhas/Getty Images)

Thríhnúkagígur vulkán nlc

A képen az izlandi Thrihnukagigur alvó vulkán 213 méterrel a föld alatt található magmakamráját láthatod, ahová egy felvonó viszi le a kíváncsi turistákat. A vulkán belsejének meglátogatása elvileg biztonságos, miután több, mint 4 ezer éve nem tört ki. (Fotó: Roberto Lo Savio/Getty Images)

capri kék-barlang nlc

Egy szikla tövében helyezkedik el az olasz Capri szigetén található Kék-barlang. A bejárat olyan szűkös, hogy csak fekve fér be az ember (ezt a műveletet a csónakok profi kormányzói napjában több százszor megteszik), viszont ennek köszönhető az a fénytörés, melynek következtében ilyen gyönyörű árnyalatú a barlangban a víz. Érdekesség, hogy a Kék-barlang a Római Birodalom óta létezik: Tiberius császár az úszómedencéjének használta. (Fotó: CAHKT/Getty Images)

via

Exit mobile version