10 szokatlan, de annál hasznosabb holmi nyaraláshoz

S. Z. | 2024. Július 09.
Ha kevés cuccal utazol, akkor érdemes magaddal vinni néhány sokoldalú, praktikus tárgyat, és MacGyvert megszégyenítő problémamegoldásba kezdhetsz.

Utazás előtt sokan hajlamosak vagyunk a fél lakást bepakolni a bőröndbe, mondván, sosem lehet tudni, hogy mire lesz szükség, és melyik ruhához lesz kedved a nyaraláson. Ez persze azzal jár, hogy jókora poggyászt kell majd cipelned, és ha repülsz, még fizetsz is érte.

Az utazók egy csoportja viszont arra esküszik, hogy egyetlen táskát visz magával: ez általában egy bőröndszerűen kettényitható hátizsákot jelent, ami gyakran nem nagyobb (sőt, néha kisebb), mint amit a hétköznapokban hordunk, így gond nélkül felvihető a repülőre kézipoggyászként. Ebbe jól átgondoltan, praktikusan kell pakolni, fölösleges holmiknak nincs helye.

Fotó: Getty Images

A Redditen vagy egy onebag nevű subreddit, ahol rengeteg praktikus tippet osztanak meg arról, hogyan lehet egyetlen csomaggal, kevesebb cuccal könnyebbé tenni az utazást. Az egyik netező arra volt kíváncsi, hogy ki milyen kevésbé szokványos, de hasznos tárgyat szokott magával vinni az utazásra. Nem állítjuk, hogy minden holminak helye van egy all inclusive, elegáns hotelben töltött nyaraláson, de aki egy kicsit kalandosabb körülmények között szokott utazni, az biztosan talál magának az alábbi gyűjtésben pár használható trükköt.

Kattints a képre a galériához!

Ruhacsipesz

Ruhacsipesz. Jól jön a hotelben a függöny megregulázására, ha teljes sötétséget szeretnél, vagy a buszon, vonaton, amikor besüt a nap. Praktikus, ha visszazárnál például egy csipszes zacskót, feltűznél valamit (hosszú szoknya?), ja, és ruhacsipeszként is működik. Valaki inkább az iratcsipeszekre esküszik, viszont az ennivalós zacskókra való zárócsipeszek nem annyira sokoldalúak (Fotó: Unsplash)

Visszazárható zacskó

Visszazárható zacskó. Pár nagyobb, 1-3 liter méretű darabot érdemes bedobni a csomagba, mert semmi helyet nem foglalnak, de rengeteg célra lehet használni őket. Betennéd a poggyászba a vizes fürdőruhát? Félsz, hogy kifolyik a sampon? Csomagolnál némi harapnivalót? Meg akarsz óvni valamit a nedvességtől? Nem szeretnéd, hogy az apró dolgok szanaszét legyenek a táskádban? A visszazárható zacskó a megoldás (Fotó: Pexels)

Banán

Széles ragasztószalag. Nem kell egy egész tekercs, de egy-két méter duct tape egy kis darab papírra feltekerve, és MacGyver módjára számtalan problémát megoldhatsz. Megjavíthatod vele a szétfeslett cipőt, kiszakadt ruhát, hátizsákot vagy repedt bőröndöt, de még a törött szemüvegedet is helyrehozhatod vele (Fotó: Unsplash)

Mini zseblámpa

Mini zseblámpa. Egy kulcstartóra szerelhető, apró, tenyérben elférő zseblámpa semmi helyet nem foglal, de kisegít, ha például sötét utcákon botorkálsz a szállásod felé, vagy az éjszakában történik valami, amihez fény kellene. Ráadásul akár önvédelemre is használhatod az erős fényt. Oké, mobillal is lehet világítani, de annak sokkal gyengébb a fénye, és hamar lemerül (Fotó: Pexels)

Hátizsák

Kisebb hátizsák vagy szövetszatyor. Akár bőrönddel, akár hátizsákkal utazol, miután lepakoltál a szálláson, biztos nem a nagy táskáddal akarsz lófrálni a környéken vagy lemenni a strandra. Pakolj be egy könnyű, kis méretűre összehajtható hátizsákot (egy zsinóros tornazsák bőven megteszi) vagy egy-két szövetszatyrot, és helyben meg van oldva a cuccolás és a bevásárlás (Fotó: Unsplash)

Füldugó

Füldugó. Üvölt egy gyerek a repülőgépen? Sikerült a város legforgalmasabb útja mellett szállást foglalni? Hangoskodnak a szomszéd szobában? Két apró füldugó, és kisimulnak a ráncaid, elillan a stressz, és tudsz pihenni. Haladók szemmaszkot is magukkal vihetnek (Fotó: Getty Images)

Olló

Mini olló. Ha repülővel utaztok, akkor kést vagy svájci bicskát nem tudsz felvinni a gépre. Lehet próbálkozni penge nélküli multiszerszámokkal, de előfordulhat, hogy ezeket is elkobozzák – ráadásul nem is olcsók. Egy csomó dologra elég viszont egy apró – akár összecsukható – olló, nem hegyes véggel, hogy a biztonsági ellenőrzésen se lehessen belekötni. Utazás előtt érdemes ellenőrizni a légitársaság szabályzatát, alternatívának pedig megteszi egy jó minőségű körömvágó csipesz is, cérnát, vékonyabb madzagot azzal is el lehet vágni (Fotó: Pexels)

Nedves törlőkendő

Nedves törlőkendő. Pakolj be egy kisebb csomaggal, és hálás leszel, ha a gyerek fülig fagyis lesz, vagy éppen te maradsz maszatos egy jóízű utcai hamburgerezés után – hogy csak néhány hétköznapi szituációt említsünk. Ha pedig valami komolyabb, letörölhető „baleset” történik, te leszel a megmentő (Fotó: Unsplash)

Szárítókötél

Szárítókötél. Ha nem akarsz cipekedni, és kevés ruhával indulsz útnak, akkor valószínűleg mosnod kell. Apartmanban vagy airbnb-ben ehhez általában minden adott, de az időjárás vagy más miatt előfordulhat, hogy hotelben is mosnod kell, ahol jóval nehezebb kivitelezni ezt (hacsak nem akarsz fizetni a mosodai szolgáltatásért). A mosás még megoldható a zuhany alatt vagy a kagylóban, és ha van nálad pár méter kötél, a teregetés sem probléma. Bármilyen kötél megfelel, de vannak, akik pár száz kiló szakítószilárdságú paracordot visznek magukkal, ami nemcsak teregetésre, hanem mindenféle dolog masszív rögzítésére, kötözésére alkalmas (Fotó: Unsplash)

Karabiner

Karabiner. Ha hátizsákkal utazol, lehetnek olyan cuccaid, amelyeket praktikus ráaggatnod a táskádra: sapka, vizespalack, kabát, száradó ruha egy túrán, bringásoknak védősisak. Az egészen apró fajtákkal összekapcsolhatod a táskád cipzárját, ami ettől nem lesz egy széf, de arra elegendő, hogy ne tudják egy szempillantás alatt kinyitni a táskádat (Fotó: Pexels)

Exit mobile version