nlc.hu
Szabadidő

5 tipp, hogy a leghatékonyabban pakolj a nyaralásra

5 tipp, hogy a leghatékonyabban pakolj a nyaralásra

Mindig megfogadod, hogy célratörően készíted össze a bőröndödet, de végül így is a fél gardróbodat elrakod? Szeretnél spórolni az útiköltségen és legalább a nagyobb csomagért nem fizetnél extrát? Akkor fogadd meg a következő tippjeinket, amikkel minden eddiginél hatékonyabban fogsz pakolni!

Javában tombol a nyár, közeleg a várva várt vakáció, te pedig már leporoltad a bőröndöd és számolod vissza a napokat, amíg végre indulsz nyaralni. És hogy addig is tegyél valamit az izgatott várakozáson kívül, akár már most elkezdheted előkészíteni a pakolást. Akár kocsival, akár repülővel jutsz el a megérdemelt pihenés helyszínére, a csomag minden esetben kardinális kérdés. Fontos, hogy minél kevesebb helyet foglaljon (a kisebb bőrönddel vagy táskával a repjegy árán is spórolhatsz – ez pedig, valljuk be, nem elhanyagolható szempont), illetve repülés esetén az sem mindegy, milyen nehéz bőrönddel vágsz neki az útnak. Így eldönteni, hogy mégis mit viszel magaddal a vakációra, igazi stresszfaktor lehet. Ez viszont könnyen elkerülhető, ha tudatosan felkészülsz a nyaralásra, és már most tudod, hogyan optimalizálhatod a leginkább a csomagolást. Ebben segítünk most neked a következő tippekkel!

Elő a listával

Nem baj, ha akár csak hetek múlva utazol, ez az a pont, aminek már most nekiállhatsz. Azaz: kezdj el listát írni. Ezáltal garantáltan nem hagysz itthon semmit, és mindig, mikor eszedbe jut valami, azonnal hozzá tudod adni, így minden szükséges dolgot el fogsz csomagolni. Ha ránk hallgatsz, főbb kategóriákra bontod a listát: rendezheted például funkciók szerint (úgymint piperecikkek, ruhák, gyógyszerek) vagy elfoglaltságok szerint (azaz, mit vigyél a városnézéshez, a partra, a kiránduláshoz). Illetve érdemes összebeszélni a családoddal/barátaiddal, hogy ne vigyetek tonnányi sampont vagy naptejet – ezeket simán eloszthatjátok egymás közt. Annyival kevesebbet kell elraknod! Pakolás előtt pedig ellenőrizd le a listát: nézz körül otthon, mire lehet még szükséged, és ha valami lemaradt, írd még hozzá.

Próbáld ki a szilárd piperecikkeket

Manapság már szinte minden kedvenc termékednek van mini-verziója, amit kifejezetten utazásra terveztek, sőt, szinte bárhol kaphatsz apró üvegeket, amiket feltölthetsz az otthoni készletből. Csakhogy ezek a folyadékok egyrészt korlátozott számban vihetők fel például a repülőre, valamint a poggyász súlyához is jelentősen hozzá tudnak járulni, de – és talán ez a legfontosabb – bármennyire is figyelmesen raktad el őket, még akkor is kiborulhatnak egy óvatlan pillanatban, ezzel tönkretéve a ruháidat. Ennek elkerülésére szolgálnak kiváló megoldással a szilárd piperecikkek. Könnyű, helyet spóroló megoldás, és ha a családdal vakációztok, akkor csak csendben súgjuk meg, hogy a gyerekek is imádják. Ráadásul szinte bármit tudsz szilárd változattal helyettesíteni: a szappanon túl lehet kapni szilárd sampont, balzsamot és dezodort, sőt akár parfümöt is.

Tippek a hatékony pakoláshoz

Fotó: Kostikova/Getty Images

Görgess, ne hajtogass

Ha eddig a klasszikus hajtogatást választottad ahhoz, hogy elrakd a ruháidat, akkor szólunk, hogy ezzel sokkal több helyet foglalsz el a táskában. Létezik egy másik módszer, amivel nemcsak több cuccodat tudod majd elrakni (miután kisebb térre van szükségük), de még a gyűrődést is elkerülheted. És az egész nem is lehetne egyszerűbb: a szekrényből kivett pólód, ruhád, pizsamád egyszerűen csak görgesd fel henger alakúra, és így tedd el. Ezáltal egyébként könnyebben hozzá fogsz férni a dolgaidhoz, így este nem kell az egész bőröndöt felforgatni, hogy meglegyen a pizsid.

Nem mindegy, mibe pakolsz

Egy kicsit már leharcolt állapotban van a mostani bőröndöd, és úgy vagy vele, hogy ideje újat venni? Akkor a beruházás előtt gondolj át egyetlen nagyon fontos szempontot: általában hová utazol? Ugyanis, ha inkább a túrázós, kirándulós típus vagy, vagy sanszos, hogy rohannod kell majd, hogy elérd a vonatot, akkor hátizsákra van szükséged. Ebbe azonban nem fér el nagyon sok cucc, így ha hosszabb időre mész, esetleg vízparti helyre vagy nagyvárosba készülsz (ahol kényelmesebb, ha melletted gurul a poggyászod), akkor mindenképpen a bőröndre szavazz.

Rendszerezz!

A bőröndbe tehető rendszerező zsákok, tárolók és zacskók a legjobb barátaid lesznek, ha csomagolásról van szó. Egyrészt a segítségükkel kategorizálhatod a ruháidat, másrészt így is spórolhatsz a hellyel. Az, hogy milyen formában érdemes beszerezned, az azon múlik, hogyan akarod elrendezni őket. A zacskók és zsákok jobban funkcionálnak, ha minden felesleges levegőt kipréseltél belőlük, hogy teljesen laposak legyenek és a lehető legkevesebb helyre legyen szükségük – általában a ruhákat szokták ezekbe pakolni. A kocka alakú tárolók eggyel terebélyesebbek, viszont strapabíróbbak és takarosabban helyezheted el őket a táskádban.

(Forrás: End of Tenancy)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top