nlc.hu
Utazás

Így utazz kézipoggyásszal repülőn

Így utazz kézipoggyásszal repülőn: tippek és tanácsok, hogy beleférj a pici bőröndbe

Praktikus, megfontolt pakolással sok mindenre elegendő lehet a gépre felvihető kézipoggyász. Mutatjuk, mire figyelj, ha rövid utazásra mész, és nem szeretnél többet fizetni a csomagodért, mint ami az jegy alapárába beletartozik,

Repülőn utazni nem evidencia, így teljesen rendben van, ha bajban vagy azzal kapcsolatban, milyen és mekkora kézipoggyászt vihetsz fel a gépre, pláne úgy, hogy ezek a paraméterek légitársaságként is változhatnak. Némi kapaszkodó gyanánt összeszedtük, hogy nagy általánosságban milyen szabályok vonatkoznak a kézipoggyászra, és hogy mit érdemes magaddal vinni, ha csak pár napra utazol.

kézipoggyász

Fotó: Pexels

A méret a lényeg

Ez a kézipoggyász esetében különösen igaz, ugyanis ha túlléped a méretet, vagy a súlyt, akkor bizony felárat kell fizetni, elég borsosat. Ha Wizzairrel és  Ryanairrel repülsz, akkor fontos tudnod, hogy díjmentesen csak egy kis méretű hátizsák (40x30x20) megengedett a repülőn, és a gurulós kézipoggyászt (55x40x23) a priority (elsőbbségi) hozzáadásával tudod felvinni. Indulás előtt mindenképpen mérd le a bőröndöt, amivel utazol, hogy utána ne beszálláskor érjen meglepetés. Persze még ilyenkor is lehet trükközni, de mi inkább arra buzdítanánk, hogy tervezd meg a becsomagolást.

Ha csak kézipoggyásszal szeretnél utazni, akkor viszont fontos jól megtervezned, mit viszel magaddal, sőt, érdemes egy listát is csinálnod azokból a holmikból, amelyekre tényleg szükséged lesz.

Íme néhány aranyszabály, amit érdemes fontolóra venni egy rövidebb utazás előtt:

1. Legfeljebb egy tétel
Sok légitársaság elég szigorúan előírja, hogy csak egy kézipoggyászt vihetsz fel a repülőgép fedélzetére. Ha ilyen légitársasággal repülsz, győződj meg róla, hogy a hátizsákod befér a fő táskádba, vagy kis bőröndödbe, és úgy vidd fel a gépre.

2. Ellenőrizd a méretszabályzatot
Sok légitársaságnál ma már praktikus alkalmazásokat is találsz, amelyekkel a mobiltelefonoddal ellenőrizheted a táskád méreteit! Például ez.

3. Tartsd külön az úti okmányaidat
Tedd őket egy kis táskába, amelyet könnyen kivehetsz a kézipoggyászodból. Így nem kell kotorásznod, valahányszor szükséged van az útleveledre, a jegyeidre vagy a pénzedre.

4. Figyelj a folyadékok mennyiségére
A magaddal vitt folyadékok nem lehetnek 100 ml-nél nagyobbak, és mindnek el kell férnie egy 1 literes átlátszó műanyag zacskóban. Ezeket a pipereholmikat csomagold előre a saját műanyag zacskódba, hogy ne kelljen a táskádban kotorászni, hogy mindent összeszedj az ellenőrzéseknél. Érdemes beruháznod kisebb szépségápolási termékekbe az útra, amiket kényelmesen utaztathatsz és helyet is spórolsz velük.

5. A legszükségesebbeket pakold be
Fogkefe, váltás fehérnemű, töltő, az időjárásnak megfelelő ruha, gondold végig, mikre lesz szükséged a landolást követő első napon. Ez azért is fontos, mert ha esetleg van egy nagyobb bőröndöd, és az elvész, akkor nem maradsz ruha és tisztálkodószerek nélkül. Mint például én, amikor Balira érkezve szembesültem azzal, hogy a bőröndömet elkeverték. A szerencsém az volt, hogy egy barátnőmet látogattam meg, de még így is sok mindent pótolnom kellett arra a két hétre, amíg a bőröndöm nélkülem utazgatott a világban. Ha ügyesen pakolok a kézipoggyászba, kevesebb bosszúság ért volna.

6. Spórolj helyet – tekerd össze a ruháidat
Ha csak egy táskád van, maximalizálnod kell a helyet: érdemes hengerré összetekerni a ruhákat ahelyett, hogy összehajtogatnád őket. 

7. Réteges öltözködés
A repülőn általában elég hűvös van, ezért a beszálláskor viselj magadon mindent, amit csak tudsz. A hosszú nadrág, a dzseki, pulcsi, vagy kabát és a zokni is, mind rád kerülhet! Ez a rendszer helyet takarít meg a csomagban, és biztosítja, hogy ne fázz meg közvetlenül a nyaralás előtt. Ha egynél több pár cipőt viszel magával, mérd le mindet, és a legnehezebbet vedd fel!

8. Kényelem és szórakozás a repülőn
Különböző dolgokat vihetsz magaddal, hogy biztosítsd a kényelmedet a repülőn, például saját fejhallgatót, töltőt a telefonodhoz, e-book-olvasót vagy könyvet, arctörlőt és rágcsálnivalót. Egy egyszerű pakli játékkártya is órákig tartó szórakozást nyújthat egy unalmas repülőúton! 

9. Oszd fel kisebb táskákra
Alakítsd ki a kézipoggyászodat úgy, hogy a dolgokat különböző kis táskákba, zacskókba, vagy fakkokba teszed. Így csak elő kell húzni azt, amelyikből szükséged van valamire! Ha kis gurulós bőröndöd van, ügyelj arra, hogy a nehéz tárgyakat a kerekekhez legközelebb tedd, így könnyebben gurul.

Íme egy videó a könnyű és praktikus bepakoláshoz:

Kiemelt kép:

(I am expat)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top