Túrázás közben kiszáradt gyereket mentettek a Börzsönyben

S. Z. | 2024. Július 11.
A fiú az apjával indult túrázni, de elfogyott a vizük, és a gyerek nagyon rosszul érezte magát.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot először az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők diszpécsere, majd az Országos Mentőszolgálat munkatársai tájékoztatták, hogy segélykérés érkezett a Csóványos térségéből. A bejelentés szerint egy férfi és 13 éves fiával túrázik, de nem érzik jól magukat, a kisfiú kifejezetten rosszul van – számoltak be a hegyimentők a honlapjukon

A hegyimentő szolgálat ügyeletese azonnal riasztotta a készenlétben lévő állományt és két hegyimentő terepjáróval azonnal elindult Csóványos felé a szokolyai bázisról. Az ügyeletes közben egyeztetett a Pest Vármegyei Katasztrófavédelem műveletirányításával, valamint készenlétbe helyezte magát a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóság is. Az ügyeletes kérésére az Országos Mentőszolgálat esetkocsija pedig elindult Királyrét felé, hogy majd ott vegye át a sérülteket.

A Börzsöny legmagasabb pontján, (938 méter) a Csóványoson a korábbi geodéziai betonhenger köré épült az acéloszlopokon álló négyszintes kilátó, mely 22,61 méter magas (Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

A riasztást követően 40 perccel később a hegyimentők már a Csóványoson voltak, ahol találkoztak a bajba jutott túrázókkal. A férfi elmondta, hogy Márianosztra felől túráznak Nógrád irányában, azonban már Égéstető környékén

a fia kezdett nagyon rosszul lenni, a vizük is elfogyott.

A további úton is, a kaldera kopasz napsütötte szikláin csak rosszabb lett a helyzet.

A hegyimentők adtak nekik inni, majd miután kiderült, hogy speciális mentést nem kell végezni, terepjáróval elszállították őket a Királyréti Csemege büfé előtt várakozó mentőhöz. Fél óra utazás után megérkeztek a Királyrétre, ahol a férfit és a fiát átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak.

A mentősök a kivizsgálásuk után megállapították, hogy a kisfiú hőártalmakat szenvedett, ezért édesapja kíséretében további vizsgálatokra a váci kórházba szállították őket.

A hegyimentők figyelmeztetnek, hogy a szokásos vízadag legalább duplájával induljanak neki a túrázásnak a rendkívüli melegben, valamint úgy tervezzék az útvonalat, hogy a legmelegebb időszakban kerüljék a kopár hegygerinceket. A hőségben az ideális túrahelyszín az alacsonyan fekvő, sűrű erdős völgyek.

Péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben az egész ország területén. 

Exit mobile version