5 európai úti cél, ahol természetfeletti csodák történtek

Fecske Bettina | 2024. Július 13.
A mai rohanó világban sokszor már csak akkor foglalkozunk az egészségünkkel vagy a lelkünkkel amikor már nagy a baj. Az alábbi zarándokhelyek azonban segíthetnek abban, hogy újra megtaláljuk az utat önmagunkhoz.

Habár a legtöbb utazót sokszor egy izzó és történelemmel átitatott város meglátogatása vagy egy adrenalinnal felfűtött természetjárás érdekel a legjobban, az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok az utazások is, amelyek valamilyen zarándokhelyre történnek. Ez talán érhető is, hiszen a mai rohanó világban mindenkinek szüksége lehet egy kis elcsendesedésre és egy olyan hely felfedezésére, ahol valamilyen csodának lehettek egykor tanúi. Ez ugyanis üdítőnek bizonyulhat a lélek a számára.

Szerencsére számos desztináció közül válogathat ilyenkor a testi vagy lelki meggyógyulást kereső utazó, Európa szerte ugyanis rengeteg olyan helyet találni, amelyek zarándokhellyé váltak. Íme öt olyan úti cél, amely minden kétséget kizáróan igazi belső utazást kínál az odalátogatóknak:

Lourdes, Franciaország

Lourdes rengeteg gyógyulni vágyót vonzz egy csoda reményében (Fotó: Getty Images)

Franciaországban egyetlen más zarándokhely sem hasonlítható össze Lourdes-szal, amely évente mintegy hatmillió látogatót fogad. A hely története és sikere a Szűzanya különféle jelenéseiből és számos csodálatos gyógyulásból ered. Ezeket a csodálatos gyógyulásokat egy földalatti forrásnak tulajdonítják, amelyet a 14 éves Bernadette Soubirous ásott fel a 19. században. A lány azt állította, hogy a Szűzanya vezérelte őt, hogy megtalálja azt a csodálatos forrást, amelynek gyógyító ereje van.

A forrás a mai napig megtalálható és több ezer liter vizet önt ki magából naponta. Ezt a csodatevő vizet ma fürdésre, ivásra vagy hazavihető palackok feltöltésére hasznosítják azok, akik elég nyitottak arra, hogy higgyenek Isten erejében. Épp úgy, mint egy római katolikus apáca, Bernadette Moriau is, akinek gyógyulását a beauvais-i egyházmegye francia püspöke nyilvánította csodának. Az apáca az életéből ugyanis majdnem 40 évet töltött megbénulva, míg el nem zarándokolt Lourdes-ba.

Assisi, Olaszország

Assisi városa fontos jelentőséggel bír a hívőknek (Fotó: Getty Images)

Assisi Közép-Olaszország Umbria régiójában található csodás kis városka, amely középkori építészetéről és vallási hátteréről ismert. A nyolc történelmi templommal és két középkori kastéllyal rendelkező Assisi minden évben turisták és zarándokok tömkelegét vonzza a városkába. Ez nem is csoda, hiszen itt született Assisi Szent Ferenc, a ferences rend alapítója, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje, a testvériség gondolatának egyik jelentős kiterjesztője, akiről a legendák úgy is tartják, hogy az állatok értették a beszédét. Alakja mindezek mellett azért is jelentős, mert ő az első az Egyház történetében, akiről tudjuk, hogy Krisztus sebhelyeit hordozta.

Fatima, Portugália

jelenések helyszínére 1920-ban felépítették az egyszerű Jelenések kápolnáját (Fotó: Getty Images)

1917-ben három fatimai pásztorgyermek Lucia, Jácinta és Francisco arról számolt be, hogy megjelent számukra a Szűzanya, akit úgy írtak le, mint a ˝napnál is ragyogóbb hölgy˝. Mindezek után egy év leforgása alatt a gyerekek öt látogatásról számoltak be a Szűzanyától, aminek köszönhetően már világszerte rájuk hárult a figyelem. Azóta minden évben zarándokok tömkelege indul el Fatimába, hogy közelebb kerüljenek a Mindenhatóhoz. Azon a helyen, ahol a gyerekek a Szűzanyát vélték látni most egy kápolna áll, amelyet a Jelenések kápolnájának hívnak.

Medugorje, Bosznia Hercegovina

Az elmúlt évtizedekben Medugorje egyre népszerűbb turisztikai célponttá nőtte ki magát (Fotó: Getty Images)

1981. június 24-én 18 óra körül hat fiatal indult el a medjugorjei plébániáról: Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković és Milka Pavlović. Hazafelé tartva a Crnica hegyen, melyet Podbrdonak is hívnak egy fehér tüneményt láttak karjában egy gyermekkel. Meglepődtek és megijedtek, ezért nem léptek közelebb hozzá.

Másnap a napnak ugyanabban az órájában, 1981. június 25-én közülük négyen: Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković és Ivan Dragićević erős késztetést éreztek arra, hogy visszamenjenek oda, ahol az alakot látni vélték, közben pedig csatlakozott még hozzájuk Marija Pavlović és Jakov Čolo is. Ők lettek a medjugorjei látnokok csoportja.

A fiatalok mindezek után együtt imádkoztak és beszélgettek a Szűzanyával. Attól a naptól kezdve minden nap megjelent nekik a Szűzanya, akár együtt voltak, akár nem. Milka Pavlović és Ivan Ivanković többé soha nem látták a Szűzanyát.

Medugorje azóta az imádság és a kiengesztelődés helye lett, zarándokok ezrei érkeznek hegyeihez, hogy lelki megnyugvásra leljenek. A becslések szerint már több, mint 15 millióan látogattak el már ide a világon.

Máriagyűd, Magyarország

Fotó: Facebook / Máriagyűdi Kegyhely oldala

Máriagyűd, a több száz éves kegyhely ma már Siklós része, a Villányi borvidéken fekszik, szerényen meghúzódva a Tenkes hegy lábánál. A helyszínhez sok csoda köthető. A feljegyzések szerint 1687-ben egy helyi katolikus gazdának maga a Szűzanya is megjelent az ott található – akkor még apró – templom ablakában. Nem sokkal ezután ismét megjelent Mária, Mátyás siklósi ispánnak, a vele lévő Huppi János kálvinista gazda azonban nem látta, csak miután Mátyás azért imádkozott, hogy a másik is láthassa. Ekkor a templom még a kálvinisták kezén volt, azonban az eset után visszakerült a katolikusokhoz. Misztikus története a mai napig magával ragadja a hívőket, így évente több száz zarándok érkezik a templomhoz.

Via: (1), (2), (3), (4), (5)

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version