nlc.hu
Utazás

A világ nyolcadik csodája

Örökre eltűnt a föld színéről a világ nyolcadik csodája

A lenyűgöző természeti képződményt egy vulkánkitörés semmisítette meg.

1886. június 10-én az új-zélandi Tarawera-hegy vulkánkitörése hatalmas pusztítást végezett. A tudósok feltételezése szerint ez törölte el a föld színéről a világ nyolcadik csodáját, a lenyűgöző rózsaszín és fehér teraszokat, amelyek a Rotomahana-tó partján, a vulkántól mindössze 10 kilométerre délnyugatra helyezkedtek el.

Valamikor régen ezek a rózsaszín és fehér teraszok voltak a legnagyobb szilícium-dioxid-, vagyis kvarchomoklelőhelyek a világon. A történelmi feljegyzések szerint az egyik képződmény gyöngyházfehér volt, míg a másik rózsaszín árnyalatban ragyogott a napfényben, egészen lenyűgöző, már-már földöntúli látványt nyújtva. Három nappal a vulkánkitörés után azonban mind a tó, mind a teraszok eltűntek egy hatalmas kráterben. Idővel a kráter aztán megtelt vízzel, és az elveszett tó helyén egy új keletkezett.

Rózsaszín és fehér teraszok Charles Blomfield festményén

Rózsaszín és fehér teraszok Charles Blomfield festményén (Forrás: Wikimedia Commons)

Míg a szakértők úgy vélik, hogy a fehér teraszok nagyrészt elpusztultak, a rózsaszín teraszok még mindig a tó mélyén rejtőzhetnek. Igaz, a kitörés után a tó szintje legalább 60 méterrel emelkedett, területe pedig körülbelül ötszörösére nőtt.

Az új-zélandi GNS Science kutatói néhány éve régi térképekből és fényképekből kiindulva, a legmodernebb eszközökkel olyan részletességgel térképezték fel a tó fenekét, amilyenre addig még nem volt példa. Felfedezéseiket összevetették több korábbi, e témában született kutatás eredményével és arra jutottak, hogy a rózsaszín teraszok legalább egy része valóban ott lehet még a tó fenekén. 

A fehér teraszok

A fehér teraszok még a vulkánkitörés előtt (Forrás: Wikimedia Commons)

„A teraszok nagy részének pusztulása talán nem meglepő, tekintve, hogy az 1886-os kitörés olyan heves volt, hogy Aucklandben és a Déli-szigeten is hallatszott. A robbanás 17 kilométer hosszú hasadékot hagyott a Mount Tarawera hegyén és délnyugat felé a tó alatt” – magyarázta a kutatás vezető szerzője, Cornel de Ronde kutatógeológus.

Az eredmények fényében felmerült az is, hogy a rózsaszín teraszok megmaradt részeit régészeti ásatással esetleg fel lehetne tárni. Ezt az ötletet azonban a szakemberek végül elvetették.

Az ókori világ hét csodája:

  1. A gízai nagy piramis 
  2. Ahalikarnasszoszi mauzóleum
  3. Az olümpiai Zeusz-szobor
  4. Szemiramisz függőkertje
  5. A pharoszi világítótorony
  6. Az epheszoszi Artemisz-templom
  7. A rodoszi kolosszus

A világ hét új csodája 

  1. Chichén Itzá (Yucatán-félsziget, Mexikó)
  2. A Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro, Brazília)
  3. Colosseum (Róma, Olaszország)
  4. Kínai nagy fal (Kína)
  5. Machu Picchu (Peru)
  6. Petra (Jordánia)
  7. Tádzs Mahal (Agra, India)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top