Ezzel a trükkel túlélik növényeid, ha te elutazol

CS.Á. | 2024. Augusztus 12.
Nem kell aggódnod, hogy megsínylik a távolléted kedvenc növényeid: ezekkel a módszerekkel remekül érzik majd magukat.

Egy utazás előtt a szervezésen és előkészületeken túl az is komolyabb fejtörést okozhat, hogyan gondoskodj növényeidről, mit tegyél, hogy komolyabb kiszáradás nélkül vészeljék át a távolléted. Kézenfekvő megoldás persze megkérni valakit arra, hogy néhány alkalommal segítsen a locsolással, de ha erre nincs mód vagy szeretnéd tehermentesíteni családod, barátaid vagy szomszédaid, akkor akad néhány trükk, melyet bevethetsz.

Vízpermet

Mielőtt elindulsz, a bőséges locsoláson túl permetezd be a növényeket vízzel. Ez a technika nem csak a levelek frissességét őrzi meg, de növeli a levegő páratartalmát is, így a növények induláskor kapnak némi muníciót a következő napokra.

Fotó: GettyImages

Műanyag zsák használata

Kaphatók speciális, növények betakarására szolgáló, nedvességtartó zsákok is, melyeket használhatsz, de ezek híján akár egyszerű műanyag zsák vagy fólia is jó szolgálatot tehet, hogy megőrizze a talaj nedvességét. A zsák belsejében kialakuló párás környezet megakadályozza, de legalábbis jelentősen lassítja a kiszáradást. Arra viszont ügyelj, hogy lazán alkalmazd: a műanyag ne érintkezzen közvetlenül a növények leveleivel.

Vízgyűjtő tálcák és csoportosítás

Költöztesd szorosan egymás mellé cserepes növényeidet. Így egymás földjének adnak árnyékot, a közelség segít a nedvesség megtartásában, csökkenti a párolgást. Helyezz alájuk tálcát, a cserepek meglocsolásán túl önts a tálcába is vizet, hogy onnan megfelelő utánpótlást kapjanak akár napokon át.

Készíts házi öntözőrendszert

Könnyen készíthetsz otthon magadnak is olyan csepegtetőt, mely folyamatosan és fokozatosan adagolja távollétedben a vizet a talajba. Tisztíts meg egy pet palackot a maradék italtól és szennyeződésektől, kupakjába fúrj néhány apró, 1-2 milliméteres lyukat, töltsd fel vízzel a palackot, csavard rá szorosan a kilyukasztott kupakot. Fordítsd fejjel lefelé a műanyag üveget, kupakjával lefelé helyezd a talajba, hogy a víz fokozatosan szivárogjon a növény gyökereihez. Érdemes az alkalmazás előtt ellenőrizned, megfelelően szivárog-e, hogy szükség esetén módosítani tudj a lyukak számán és méretén is az optimális hatás kedvéért.

Exit mobile version