nlc.hu
Utazás

Ezt tedd, ha ételmérgezést kaptál az utazás alatt

Ételmérgezést kaptál az utazás alatt? Így kúráld ki magad gyorsan

Az ételmérgezés sosem jön jókor, de ha pont a régóta várt utazás alatt tör ránk, az az egész pihenés hangulatát megpecsételheti.

Széntabletta, hányás- és fejfájás-csillapító. Egy jó úti patika nem nélkülözi ezeket, hiszen sosem tudhatjuk, mikor hozza úgy a szükség, hogy be kell őket vetni. Az ember nyilván nem arra gyúr alapból, hogy az utazása alatt ételmérgezést kapjon, de sajnos megesik a dolog, hála a szennyezett ivóvíznek vagy az élelmiszereknek. 

Az ételmérgezés nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha külföldre utazunk, mivel szervezetünk nincs hozzászokva az ételben és a vízben található helyi baktériumokhoz. Testünk negatívan reagálhat a behurcolt új baktériumokra” – mondta el dr. Mark Fischer a Huffpostnak.

Mivel senki sem akarja az értékes időt egy szállodai szobában ragadva tölteni, félóránként vécére rohanva, és azon töprengve, mikor lesz vége a nyomorúságnak, érdemes előre tájékozódni az ivóvíz fogyaszthatóságáról, valamint kerülni a nyers ételeket. Ha pedig mégis megtörtént a baj, akkor a következőkre kell figyelni.

Hidratálás

Hasmenés vagy hányás idején nagyon könnyű kiszáradni, ezért a szakember azt javasolja, hogy igyunk, amennyit csak tudunk. Hányinger esetén csak lassanként kortyoljunk, ha pedig már úgy érezzük, hogy többet is bírunk a sima víznél, jöhetnek az elektrolitos italok.

Alapozás

Néhány napig érdemes diétát tartani, és csak kímélő ételeket enni: például banánt, rizst, almaszószt, pirítóst. Emellett a sós keksz is jó alternatíva, hogy valami legyen azért a gyomorban. Nem érdemes magunkat ilyenkor evésre ösztönözni, mindegy, mennyire egzotikus gasztronómiája van a helyszínnek. Az emésztőrendszer meghálálja az odafigyelést!

Pihenés

Ételmérgezés esetén a legtöbb, amit tehetünk magunkért, ha ágyban maradunk. Lehet, hogy nehéz tudomásul venni, hogy nem tarthatunk a többiekkel, viszont akár már egy nap is hatalmas javulást hozhat. Ha hagyunk időt a szervezetünknek a regenerálódásra, talán csak egy napra esünk ki a programokból, míg ha túlerőltetjük magunkat, akár az egész nyaralás mehet a kukába.

Segítségért folyamodni nem szégyen

Az ételmérgezés gyakran okoz hasi görcsöket, hányingert, hányást, hasmenést, energiahiányt, lázat és étvágytalanságot. Ezekre a vény nélkül kapható gyógyszerek simán alkalmazhatóak az előírt mennyiségben, ám ha más jellegű panasz is van – például ízületi fájdalmak – érdemes lehet egy orvost felkeresni. Ha kötöttünk utasbiztosítást, még az is lehet, hogy fedezi ennek díját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top