nlc.hu
Gasztro

NE így tárold az ételt!

Nem akarsz ételmérgezést? Akkor így NE tárold az ételmaradékot!

Létezik egy mágikus szám, amit szem előtt kell tartani, ha nem akarunk az ételmaradéktól rosszul lenni.

A karácsonyi vacsoráról általában rengeteg étel marad, ami egyrészt jó, mert másnap legalább már nem kell a konyhában állni, másrészt viszont veszélyeket is rejt magában. Márpedig az utolsó dolog, amire az ünnepek alatt vágynál, az egy jó ételmérgezés.

Amikor az ételt kivesszük a sütőből, kihűtjük, felvágjuk és tálaljuk, könnyen előfordulhat, hogy ebben a folyamatban rengeteg idő telik el. „Amikor az étel órákig áll, valóságos táptalajává válhat az olyan veszélyes baktériumoknak, mint a Staphylococcus aureus, a Campylobacter, az E. coli és a Salmonella – ami mind komoly betegséget okozhat” – mondta el a Huffington Postnak Mitzi Baum, a STOP Foodborne Illness közegészségügyi nonprofit szervezet vezérigazgatója.

A szakember szerint a három legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennünk élelmiszerbiztonsági szempontból:

  • az idő,
  • a hőmérséklet,
  • és a higiénia.
Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Nemcsak a maradékok tárolásakor, hanem az étkezés előtt is előfordulhat, hogy észrevétlenül túl sokat marad az étel hűtés nélkül. „Amint az étel kikerül a sütőből, körülbelül két óránk van arra, hogy tálaljuk, megegyük, majd a maradékot hűtőbe tegyük vagy lefagyasszuk” – mondta Baum. Ha két óránál tovább hagyjuk kint az ételt, ügyeljünk arra, hogy tartsuk a hőmérsékletét. „A forró ételeket tartsuk melegen egy forró tál vagy főzőlap segítségével, a hideg ételeket pedig tartsuk hűvösen” – tette hozzá a szakember.

Baum szerint a hőmérséklet-szabályozás nélkül kint hagyott ételt két óra után ki kell dobni, illetve egy óra után, ha 32 fok feletti hőmérsékleten tartjuk. Ennek oka, hogy a mikrobák meleg környezetben gyorsan elszaporodnak.

Vannak olyan esetek, amikor az étel még túl forró ahhoz, hogy betegyük a hűtőbe, márpedig a szakember szerint nagy hiba forrón tenni a hűtőbe az ételt: „A hűtőszekrények nagyon jók a hőmérséklet fenntartásában, az ételek lehűtésére viszont nem igazán alkalmasak.” Ha meleg vagy forró ételt tartalmazó edényt teszünk a hűtőszekrénybe, az negatívan befolyásolhatja a hűtő hőmérsékletét, ezzel veszélyeztetve a többi élelmiszert is. A megoldás az lehet, ha alacsony, széles edényekben tároljuk a maradékokat, így gyorsabban el tudnak hűlni, és nem okoznak bajt a hűtőben sem.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top