nlc.hu
Gasztro

A húsvéti sonka, főtt tojás és kalács eltarthatósága

Megromlott vagy még ehető? Eddig használhatod fel a húsvéti sonkát, főtt tojást és kalácsot!

Praktikus útmutató a húsvéti finomságok felhasználásához.

Másról sem szólnak az elmúlt évek, minthogy végre megtanulunk gazdálkodni az élelmiszerrel. Még mindig óriási itthon a kidobott ételek mennyisége, de egyre szorítóbb a helyzet, hogy megelőzzük a pazarlást. Míg az elmúlt években környezettudatossági okokból próbálták meggyőzni a nyugati világ lakosságát, hogy valóban annyit vásároljanak, amennyit elfogyasztanak, addig az utóbbi évek inflációja és élelmiszer-drágulása már azokat is takarékosságra kényszeríti, akik korábban nem foglalkoztak a témával.

Az ünnepek mindig kivételt jelentenek, különösen Magyarországon, ahol a szívélyes vendéglátás szerves része a túlfőzés és túlkínálás. A húsvéti tojásfőzés-tojásfestés alkalmával különösen nehéz előre számolni a valóban elfogyó mennyiségekkel. Teljesen normális tehát, ha az ünnep elmúltával van még húsvéti sonkából, főtt tojásból és kalácsból. A sonka és a kalács is tucatnyi jobbnál jobb ételben „születhet újjá”, de pontosan meddig is?

Mitől indulhat hamarabb romlásnak egy étel?

Az ételek előkészítése során, ha a konyhai munkafelületen nyers hússal dolgozunk, és nem tartjuk be a higiéniai alapkövetelményeket, a nyers húsról fertőzést okozó baktériumok kerülhetnek más ételekre is. A Nébih intelmei szerint: „nyers hús szeleteléséhez használjon külön vágódeszkát és kést. A nyers hús előkészítése után mosson kezet, mosogassa el a nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés), csak utána foglalkozzon más ételféleséggel!”

Mint tudjuk, a romlandó alapanyagokat, valamint a romlandó elkészült ételeket mindig hűteni kell. Ez +5 Celsius fok alatti hőmérsékletet jelent, az ideálisnak tartott hőmérséklet a hűtőszekrényben pedig 2 és 4 Celsius fok közötti.

Húsvéti főtt sonka

Húsvéti főtt sonka / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Jegyezzük meg: 5 Celsius-fok a határ

Ha olyan mennyiséget főztünk a húsvéti lakomához, ami nem fér el a hűtőben, csak akkor tárolhatjuk hűtőn kívül, például pincében vagy az erkélyen, ha napközben is 5 Celsius-fok alatti a hőmérséklet. Ez az ország legnagyobb részén még az idei igen hideg húsvét alatt sem valósult meg (nappal), e hőmérséklet felett viszont már romlásnak tudnak indulni az ételek.

  • Míg a füstölt szárított húsárukat, mint a kolbász vagy szalámi, tárolhatjuk hűvös kamrában is, a sonkát szigorúan hűteni kell. A főtt, füstölt sonkát fogyasztás előtt nem kötelező megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Szintén romlásnak indulhatnak a nem átfőtt ételek. Isteni fogás a lágytojás, de a tojásos és húsos ételeket alaposan át kell főzni vagy sütni ahhoz, hogy hosszabban eltárolhassuk őket.
  • Szabály, hogy főzéskor-sütéskor a tojások és a hús belsejét is 75 Celsius-fok fölé forrósítsuk. Maghőmérővel ellenőrizhetjük a hőfokot.

Meddig fogyasztható a sonka?

Romlásról árulkodik a nyálkás, ragacsos külső, és a kellemetlen szagok. Amennyiben penészt fedezünk fel rajta, mindenképpen dobjuk a kukába, ne csak a láthatóan penészes részt vágjuk le róla. Ezt megtehetjük egy szárított-füstölt terméknél, de főtt sonka esetében semmiképp. Ha e jelek bármelyikét észleljük, minden olyan élelmiszert is ki kell dobni, amely érintkezett a romló hússal.

  • A szárított-pácolt sonkák hónapokig is eltarthatók, legyen az hagyományos magyar parasztsonka, olasz pármai vagy spanyol serrano sonka.
  • A megfőzött hagyományos magyar parasztsonka hűtőben egy hétig eláll.
  • A főtt, NEM pácolt sonka 4-5 napig tárolható biztonságosan a hűtőben.
  • A lefagyasztott főtt sonkák mélyhűtőben 1-2 hónapig elállnak.
Húsvéti főtt sonka

Húsvéti főtt sonka / Fotó: Cappi Thompson, Getty Images

Lemostuk főzés után a héját? Avagy meddig fogyasztható a főtt tojás?

Három évvel ezelőtt egy svájci kutatás eredményeit éppen húsvét előtt publikálták. Az olyan közszájon forgó jótanácsokat ellenőrizték, mint például érdemes-e a főtt tojás héját főzés után hideg vízzel lemosni a jobb tárolhatóság érdekében. A válaszokat érdemes jól megjegyezni!

  • A főzés után hideg vízben leöblített, főtt kemény tojás szobahőmérsékleten tárolva legfeljebb két napig eltartható.
  • A főzés után hideg vízben leöblített, főtt kemény tojás hűtőben tárolva azonban két hétig is eláll.
  • Ha főzés után NEM öblítjük le hideg vízben a főtt tojást, szobahőmérsékleten akár egy hónapig eláll.
Húsvéti sonka, főtt tojás, festett tojás

A húsvét a konyhában egy ideig még velünk marad / Fotó: Image Professionals GmbH, Getty Images

Meddig fogyasztható a kalács?

A kalács esetében a legegyszerűbb a dolgunk. Ha csak szikkadt vagy száraz, még számtalan módon felhasználhatjuk a húsvéti kalácsot. Ha penészfoltok jelentek meg rajta, ne vagdossuk ki a penészes részt, hanem váljunk meg tőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top