nlc.hu
Gasztro

21 új étel maradék húsvéti sonkából

Mentőakció: 21 pazar új étel a maradék húsvéti sonkából

Ugye nincs olyan háztartás, ahol a húsvéti sonkát kidobják? A húsvétra kifőzött sonka még bőven fogyasztható: nem kevesebb, mint 21 új fogást ajánlunk a felhasználásával!

Sokaknál már csak szép emlék az idei húsvéti sonka. Ha van még otthon belőle – vagy a kalácsból! –, és már napok óta eszitek főtt tojással és tormával, jól jöhet egy kis frissítés. Gyakorlatilag végtelen számú étel készülhet sonkával, hiszen a sajt mellett ez a leggyakoribb feltét a kenyér és tészta alapú ételekben – de közel sem csak azokban.

Több tucat ötlet következik a jolly joker alapanyag felhasználására, akár kötözött vagy combsonkát főztetek, akár tarját, csülköt, netán pulykasonkát.

A sonka főzőlevét megtartottad, ugye?

A húsvéti sonka ízes, sós, fűszeres főzőleve remek alap tartalmas levesekhez és főzelékekhez. Sok családban ilyenkor már ázik a tarkabab, és érkezik a tejfölös, sonkás bableves. Csülökkel az igazi!

Elolvasom a Jókai-bableves receptjét!

Jókai-bableves

Jókai-bableves / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Bab- és lencsefőzelékhez is remek ízalap, de bármilyen hüvelyeshez, akár sárgaborsó-főzelékhez is. A maradék sonka (vagy csülök, tarja) jöhet is bele! És egy kis belefőzött füstölt kolbásztól sem sértődnek meg ezek az ételek.

Lencsefőzelék

Lencsefőzelék / Fotó: Kiki, Nosalty Ételfotó

Hedonista szendvicsek a croque madame-tól a muffulettáig

A húsvéti sonka adja magát, hogy két szelet kenyér közé kerüljön, legyen az hideg vagy melegszendvics. Két olyan szendvicset ajánlunk most, ami kihozza ebből a műfajból a maximumot.

A muffuletta vagy muffaletta alapja egy teljes cipó, szezámmaggal megszórva. Ebbe a mindent-bele szendvicsbe az alaprecept szerint a sonkán kívül kerül szalámi, mortadella (egy harmadik felvágott), kétféle sajt és olívabogyó-saláta is, de a salátalevelek, lila hagyma és édes húsú pirospaprika sem határsértés.

A Szicíliából származó óriásszendvicsre a legjobb szó a szendvicstorta,

amely épp úgy népszerű ma Olaszországban, mint az Egyesült Államokban. A tengerentúlon a Louisiana Állam-beli New Orleansban honos, természetesen amerikai olasz bevándorlók gyermekeként.

Muffaletta

Az olasz bevándorló: muffaletta / Fotó: bhofack2, Getty Images

A melegszendvicsek koronázatlan királya és királynője a francia származású Croque Monsieur és a Croque Madame. Bár a Croque Madame (tükörtojás)kalapot visel, nem koronát, mindkettőt besamel mártással és dijoni mustárral kenik meg. Titkuk, hogy a kenyérszeleteket nemcsak belül, hanem kívül is megkenik.

Megnézem a Croque Monsieur és a Croque Madame receptjét!

Croque Madame

A kalapos hölgy: Croque Madame / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Mondjuk a sorrendet: tortillalap, sonkaszelet, sajtszelet, salátalevél, zöldfűszeres majonézes öntet – majd még egyszer! Tekerd fel, és kész is a praktikus szendvicsed, amit magaddal is vihetsz.

Sonkás tortillatekercsek

Tortillatekercsek / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Tojásételek

Minden tojásrajongó jól tudja, hogy a tojás nem csak reggelire szuper! Tehetjük rántottába vagy a lepényszerű omlettbe, a soványabb combsonkával és a zsírosabb húsrészekkel egyaránt remek lesz.

Sonkás-gombás omlette

Sonkás-gombás omlette / Westend61, Getty Images

A spanyol frittatával fél napra jóllakhatunk. A krumpli, hagyma, tojás, sonka alkotta étel mellé sokan még kenyeret is esznek.

Ide kattintva mutatunk egy zöldségekben gazdag omlettreceptet, amit sonkával is gazdagíthatunk!

Frittata

Frittata / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Ha nem térünk vissza a böjtölős napokhoz, az angol reggeli egy igazi energiabomba. A rántotta, sült kolbász, pirított gomba, paradicsomos bab és pirítós mellé a megmaradt húsvéti sonkát szeletekben tálalhatjuk. A sonkát ez esetben serpenyőben pirítsuk meg zsíron vagy olajon!

Angol reggeli

Angol reggeli / Fotó: Carlo A, Getty Images

Laktató és egészséges: a séfsalátától az orosz hússalátáig

A legegyszerűbb kerti salátát is feldobhatjuk sonkával, nem igaz? A séfsalátának nevezett összeállítás pedig zöldsalátát, kígyóuborkát, paradicsomot, főtt tojást és pirított kenyérkockákat tartalmaz. Nem összekeverendő a jóval kevesebb hozzávalót tartalmazó Cézár-salátával!

Séfsaláta

Séfsaláta / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Kalóriadúsabb és megunhatatlan az orosz hússaláta, amely majonézzel, krumplival, zöldborsóval, főtt tojással készül. Sokféle hússal érvényes ez a szláv salátaféle a párizsi kockáktól a főtt húsig. Tökéletes a húsvéti sonka megmentésére is.

Orosz hússaláta előkészítése

Felkockázva / Fotó: krblokhin, Getty Images

Kis érdekesség, hogy az eredeti orosz hússaláta, vagyis az Olivier-saláta fácánhúsból készült, és fekete kaviárt, olívabogyót, kapribogyót és Worcestershire-szószt is tartalmazott.

Megnézem az orosz hússaláta receptjét!

Orosz hússaláta

Tálalva / Fotó: -lvinst-, Getty Images

Csigákba, pizzára, tésztákba

Ha nem akarsz tésztakelesztéssel, -dagasztással foglalkozni otthon, jó barát a bolti leveles tészta. Ténylegesen percek alatt készíthetünk pizzás csigát vagy sajtos-sonkásat belőle. A kettőt pedig ötvözhetjük is, ha az alábbi recepthez egy kis bazsalikomos-oregánós paradicsomszószt is adunk.

Íme, a világ legegyszerűbb sonkáscsiga-receptje!

Sonkás csigák

Sonkás csigák / DawidKasza, Getty Images

A kemencés lepény, népszerű vásári nevén töki pompos is kiváló alap a sonkamentéshez. Az árusok általában szalonnával sütik ki, de a sonkával is finom – a tejfölt ne felejtsük el mellőle!

Sonkás tökipompos

Töki pompos / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Liszt, víz, élesztő, só. Ha van otthon paradicsomszósz, sajt és egy kis maradék sonka, már gyúrhatjuk is a házi pizzatésztát. Konyhai haladók élesztő helyett kovásszal is próbálkozhatnak!

Házi sonkás pizza

Házi sonkás pizza / Fotó: Daniel Lozano Gonzalez, Getty Images

Egy unortodox, de fantasztikusan hasznos recept: végy bármilyen, szívednek kedves olasz tésztát. Főzd ki a pastát, és adj hozzá egy tejszínes vagy paradicsomos alapú szószt egy kis zöldséggel és maradék húsvéti sonkával!

Sonkás fusilli

Sonkás fusilli / Fotó: ivanmateev, Getty Images

Sonkamentő serpenyős és tepsis finomságok

Egy recept nélkül is elkészíthető, rögtönzött finomság. Puhítsuk meg a krumplit elősütéssel vagy előfőzéssel, majd pirítsuk össze sonkamaradékkal és egy-két zöldségfélével. Egy kis tejszínt elbír!

Serpenyős sonkás-krumplis egytálétel

Serpenyős sonkás-krumplis egytálétel / Fotó: rudisill, Getty Images

A krokettet mi elsősorban köretként ismerjük, de a spanyol tapaskultúrában például sonkát is kevernek hozzá, és a többi tapasszal együtt fogyasztják a ropogós, bundázott falatkákat. A húsvéti sonkának is kiváló mentőöv.

Innen ellesheted a burgonyakrokett receptjét, amihez adj apróra vágott sonkát is!

Sonkás krokett

Spanyol ihletettség: sonkás krokett / Fotó: Cris Cantón, Getty Images

Recept sem kell az alábbi finomsághoz, ami készülhet padlizsánnal is, nem csak cukkinivel. A rétegek közé jöhet egy gazdag besamel mártás, és sülhet is a zöldséges, sonkás, sajtos rakottas.

Sajtos-sonkás rakott cukkini

Kétféle sajtos-sonkás rakott cukkini / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

A kifőzött gnocchi is kaphat tejszínes szószt, maradék sonkát, az összképet pedig frissítsük spenótlevelekkel vagy brokkolival. Nem fogunk éhesen maradni.

Gnocchi

Tepsis gnocchi minden jóval / Fotó: Bartosz Luczak, Getty Images

Ha nem az olaszok krumplinudlija mellett döntünk, az osztrák spätzle-t is kölcsönkérhetjük. A tészta úgy lesz zöld, ha leturmixolt spenóttal gyúrjuk össze, és remekül illik hozzá a tejszín és a sonka. Nokedli osztrák módra.

Spenótos-sonkás spätzle

Spenótos-sonkás spätzle / Fotó: LucaLorenzelli, Getty Images

A soványabb szárnyas húsoknak is jót tesz egy-egy szelet sonka, na és a sajt, valamint a tejszínes szósz. Egy végtelenül egyszerű, szaftos és finom tepsis finomságot improvizálhatunk belőle.

Sonkás-sajtos pulykatekercs

Sonkás-sajtos pulykatekercs / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

És végül egy imádni való vendéglői klasszikus: vágjuk szeletekre a maradék sonkát, és tekerjünk Cordon Bleut-t belőle! Sertésből, borjúból, pulykából és csirkéből is remek, a lényeg a jó minőségű sajt és sonka benne, és az aranyló bunda.

Cordon bleu

Cordon bleu / Fotó: xalanx, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top