nlc.hu
Utazás

Utazási székrekedés okai és megoldásai

Kínos és kellemetlen, de gyakoribb, mint hinnéd: ilyen az utazási székrekedés

Nem beszélünk róla, mert ciki, de az utazási székrekedés igenis létezik, és akit érint, az tudja, hogy mennyire kellemetlen.

Amanda Mae Renkel futó a Yahoo-nak mesélt arról, hogy sokat küzdött az úgynevezett desztinációs székrekedéssel. „Szinte minden utazásom során tapasztaltam székrekedést, amire csak emlékszem – mondja. – A székrekedés mértéke változó volt, az enyhétől az egészen súlyosig mindent átéltem.”

Renkel számára a versenyek miatti utazás folyton napirenden volt, ahogyan az ezzel kapcsolatos tünetek is. „Az első chicagói maratonom előtti éjszakán, 2016-ban úgy éreztem, használnom kell a mosdót, de a testem nem engedte. Kínzás volt.

Nem ő az egyetlen azonban, aki ettől a problémától szenved. Olguyne (aki nem szerette volna, ha a vezetékneve nyilvánosságra kerül), szintén évek óta küzd az utazók székrekedésével. „A legrosszabb élményem az volt, amikor Európába utaztam, és körülbelül 10 napig nem tudtam menni. Mindig úton voltunk, egymás mellett végeztünk tevékenységeket. Visszanézve a fotókat, nagyon felpuffadt a hasam, és nehezen tudtam lépést tartani, amikor hosszabb távot kellett gyalogolnunk, ami szokatlan volt számomra.” A helyzet csak akkor enyhült, amikor hashajtót vett be. 

Az utazások megkeserítője

A utazók székrekedése orvosi értelemben nem létezik, de arra a jelenségre használják, amikor valaki hosszabb ideig távol van otthonról és ez idő alatt nem, vagy csak nehezen tud székelni. Nincsenek egyértelmű számok arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran fordul elő székrekedés, de az orvosok szerint gyakoribb jelenség, mint a legtöbb ember gondolná. 

Viszonylag gyakori jelenség, hogy a szokásosnál kicsit lassabban wc-zünk az otthontól távol” – mondta Dr. Ellen Stein. – Az utazás sok változást hoz az alvásban, az étrendben és a stressz szintben, amelyek befolyásolhatják vagy teljesen megzavarhatják a szokásos rutinokat, amelyek rendszert hoznak az ember életébe.”

Az orvosok azt mondják, hogy van néhány különböző dolog, ami miatt problémássá válhat a székelés. 

A megszokottól eltérő idő

Sokan rendszeresen, ugyanabban az időben járnak a mosdóba. De ha például repülőn jön az inger, vagy más okból nem alkalmas, sokan inkább megpróbálják visszatartani egy kényelmesebb időpontra. Ez azonban nem kifizetődő, mert a megtörheti a ritmust és székrekedést idézhet elő.

Változó alvási ciklus

A nyaraláskor egyértelműen borul az alvási ciklus, ami szintén nem kedvez a biológiai szükségleteknek. Az alvási ütemterv megváltoztatása ugyanis megbolygathatja azokat a perisztaltikus hullámokat, amelyek segítik az ételt a bélrendszeren keresztül áthaladni.

A hidratáltság hiánya

A szervezet akkor funkcionál rendesen, ha megfelelően van hidratálva. Egy repülőút, vagy a páratartalom változása pedig különösen igénylik a folyadékbevitelt. Ha valaki nem iszik eleget – ami érthető, ha megpróbáljuk elkerülni a gyakori mosdó-kirándulást az úton, vagy városnézés közben –, akkor nehezebben ürülhet a végtermék. 

Más ételek

A kevesebb gyümölcs, zöldség és más rostot tartalmazó élelmiszer fogyasztása megzavarhatja a székletürítést. Ha ez párosul a hidratáltság hiányával, az növeli a székrekedés kockázatát is. 

Új időzónák

A rendszeresség nem ismeri az időzónákat, így az is okozhat problémát, ha épp néhány óra különbség van az otthoni idő és az úticél helyszíne között, pontosan a rendszeresség miatt.

Így csökkentsd a problémát

Természetesen lehet tenni azért, hogy minimalizáljuk az utazási székrekedés kockázatát

  • Igyunk legalább annyi folyadékot, mint általában, de ha többet bírunk, akkor növeljük az adagot. Érdemes egyébként már az utazás előtt tudatosan odafigyelni erre a hidratáltság érdekében. 
  • A gyümölcsös, zöldséges ételek rosttartalma segíthet lágyítani a székletet. Sőt, az aszalt gyümölcsök is könnyíthetnek rajta, ezért érdemes néhány szem szilvát, mangót vagy más aszalványt magunknál tartani. 
  • A mozgás segít a belek aktivitását növelni, úgyhogy a séta, városnézés, túrázás, úszás kifejezetten jót tesznek ilyen esetben.
  • És ha mindez nem elég, még mindig ott a hashajtó, ezzel azonban érdemes körültekintően bánni és csak akkor bevenni, amikor már tényleg nincs más megoldás. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top