nlc.hu
Egészség

Bevált tippeket hoztunk a makacs székrekedésre.

Bevált tippek székrekedés ellen

Vannak olyan egyszerű praktikák, amik gyors segítséget nyújtanak a bajban. Mi nem kezeljük tabu témaként, te se tedd! Bevált tippeket hoztunk a makacs székrekedésre.

A legtöbb esetben a rendszertelen életmód, az egészségtelen étkezés, az elégtelen folyadékbevitel és a mozgásszegénység okolható a székrekedés kialakulásáért. Ezek mellett mindenkinél lehetnek olyan ételek, melyek túlzott fogyasztása székrekedést vált ki: étcsokoládé vagy éppen a túl sok tejtermék. Bizonyos gyógyszerek és egészségügyi állapotok is okozhatnak székrekedést, gyakran előfordul depressziósoknál, illetve várandós kismamáknál.

Tuti tippek székrekedés ellenMit tehetünk?

A sport sok bajra gyógyír

Így a székrekedésre is. Ha sportolunk, azzal a belső szerveinket is mozgatjuk. Már egy tempós séta is elősegítheti az emésztést és a bélmozgásokat.

Figyelem! Előfordulhat, hogy az életmódváltás, rostban gazdag ételek fogyasztása sem hozza meg a kívánt hatást, ilyenkor érdemes gyógyszeres terápiát alkalmazni.

Oldjuk a stresszt!

Egyeseknél fokozottabb bélműködést, míg másoknál épp ellenkezőleg, székrekedést okoz a stressz. Lehetetlen minden feszültséget kiiktatni a mindennapjainkból, így meg kell tanulnunk kezelni a stresszt is, amihez kitűnő lehetőség lehet a jóga vagy a relaxálás.

Ne féljünk a hashajtótól!

Átlagosan a fogyasztók a második, de legkésőbb a harmadik napon nyúlnak hashajtó készítményekhez, illetve az is, hogy az a 2-3 nap, ami széklet nélkül telik, kifejezetten rossz közérzettel telik. Ne várjunk!  Vannak már fel nem szívódó hashajtó szirupok, amelyek nem tartalmaznak segédanyagot, illetve még prebiotikusak is, azaz jótékony hatással vannak a bélflórára. További előnyük, hogy adhatóak már 1 hónapos kortól, illetve terhes és szoptató nőknek is.

Vessük be a szilvát!

A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, egyszerűbb székrekedés esetén régóta alkalmazzák jól bevált házi szerként. Íme a tökéletes „recept”: néhány szem aszalt szilvát egy éjszakán át áztassunk vízben, és reggel 1-5 szemet együnk meg belőle éhgyomorra. A beáztatott aszalt szilva hashajtó és vizelethajtó hatással rendelkezik, így természetes úton segíthet megoldani a problémánk.

Fontos! Az érett termés gyümölcscukor- (fruktóz-) tartalma azonban nagyon magas, ami miatt a fruktózintoleranciában szenvedőknek le kell mondaniuk a fogyasztásáról.

Változtassunk az étrendünkön, együnk rostban gazdag ételeket!

Az olívaolaj, a mogyorófélék és az avokádó mind tartalmaznak egészséges zsírokat, amelyek enyhíthetik a székrekedést. A rostgazdag zöldségekből, egyszerű olajdresszingből és egy marék mogyoróból álló saláta, vagy egy evőkanál mogyoróvaj gyümölcsökkel esetleg pirítóssal csodákra képes.

Még több hasznos tanács:

  • Közvetlenül felkelés után igyunk meg egy pohár meleg vizet (esetleg egy kis citromot tehetünk bele). Ez beindítja az anyagcserét!
  • Tapasztaljuk ki, mely ételek váltanak ki székrekedést! Ezeket lehetőség szerint mellőzzük.
  • Ne várjunk napokig, ha jelentkeznek a tünetek. Ha éppen az életünknek egy olyan periódusát éljük, amikor sűrűn előfordul a székrekedés, akkor a tünetek megszűnéséig mindenképpen kezeljük magunkat.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép:  Getty Images/Teeramet Thanomkiat / EyeEm)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top