nlc.hu
Egészség
Napi folyadékbevitel: mennyit és mit igyunk?

Napi folyadékbevitel: mennyit és mit igyunk?

A megfelelő folyadékellátottság fontos eleme az egészség megőrzésének. Szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, a testhőmérséklet szabályozásában. De mennyit és mit igyunk? Mi történik, ha nem iszunk eleget? És mi történik, ha túl sokat? Dr. Báthori Zsuzsanna, és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével jártunk utána!

Testünk víztartalma nagymértékben változik az életkorral, hiszen az újszülöttkorban mérhető 75 százalékról felnőttkorra 50-55 százalékra csökken.

“Azt már sokan kívülről fújják, hogy napi 2-3 liter, de inkább 3 liter az ideális napi vízmennyiség, amit meg kell innunk. Azért fontos, hogy figyeljünk a napi folyadékbevitelre, mert komoly következményekkel járhat, ha nem iszunk eleget. Fejfájás, kiszáradás, veseproblémák, karikás szem és a bőr ráncosodása is mind-mind a kevés folyadékbevitel következményei lehetnek” – nyilatkozta az NLCafénak dr. Báthori Zsuzsanna.

Napi folyadékbevitel: mennyit és mit igyunk?

Folyadékigény kisgyermekkorban

Mire figyeljünk?

A felnőttekhez képest a csecsemők és a gyermekek testének víztartalma jelentősen magasabb, éppen ezért érzékenyebbek a kiszáradás szempontjából. 

Mennyit igyanak a kisgyerekek?

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által a 0–8 éves gyermekek számára megállapított vízbeviteli referenciaértékek a következők:

 • Csecsemő, 0–6 hónapos: 680 ml/nap vagy 100–190 ml/kg/nap
 • Csecsemő, 6–12 hónapos: 800–1000 ml/nap
 • Gyermek, 1–2 éves: 1100–1200 ml/nap
 • Gyermek, 2–3 éves: 1300 ml/nap
 • Gyermek, 4–8 éves: 1600 ml/nap

Fontos! A felsorolt mennyiségek az italokkal és az ételekkel együttesen bevitt vizet jelentik, vagyis nem a teljes mennyiséget “kell” meginni, mert a gyümölcsök, joghurt, jégkrémek, levesek, főzelékek víztartalma is beszámít.

És mit?

A hat hónapnál fiatalabb, kizárólag anyatejjel táplált csecsemők folyadékigényét a szoptatás önmagában fedezi, így esetükben általában még nagy melegben sincs szükség arra, hogy vizet is kapjanak. 

TIPP: A víz és a tej/tápszer mellett a nagyobb gyermekek folyadékbevitelét színesíthetik valódi gyümölcs- és gyógynövényteák, tejalapú italok, hígított gyümölcs- és zöldséglevek.

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

Mire figyeljünk iskoláskorú gyereküknél?

 A jó folyadékellátottság befolyásolja az agyműködést, az agysejtek bőségesen hozzájutnak friss, oxigénben dús vérhez. Ugyanakkor a dehidratált állapot negatívan hat a szellemi teljesítményre, enyhe mértékű kiszáradás esetén romlik a rövid távú memória, a figyelem és a matematikai képességek.

Mennyit igyanak a gyerkőcök?

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által a 9–18 éves gyermekek számára megállapított vízbeviteli referenciaértékek a következők:

 • fiú, 9–13 éves: 2,1 liter/nap
 • lány, 9–13 éves: 1,9 liter/nap
 • serdülő fiú, 14–18 éves: 2,5 liter/nap
 • serdülő lány, 14–18 éves: 2,0 liter/nap

És mit?

Fontos, hogy a folyadékfogyasztás döntő részét az ivóvíz alkossa, ezt színesíthetik kis mennyiségben az egyéb italok, például zöldség- és gyümölcslevek, smoothie-k (összeturmixolt friss vagy fagyasztott gyümölcsök), turmixok, teák, tej és tejes italok.

Felnőttek folyadékszükséglete

Mire figyeljünk?

A szervezet megfelelő és folyamatos folyadékellátottsága fontos alapfeltétele a fizikai és mentális egészségnek, jó teljesítőképességnek. Már az enyhe fokú, hosszabb időn át fennálló kiszáradás is összefüggésbe hozható számos betegség, például vesekövesség, cisztás fibrózis, húgyúti fertőzések, asztma, székrekedés, magas vérnyomás, egyes érrendszeri betegségek, stroke és zöld hályog kialakulásával.

Mennyit igyunk?

Az EFSA által a felnőttek számára megállapított vízbeviteli referenciaértékek:

 • felnőtt nő, 18 éves kor felett: 2,0 liter/nap
 • felnőtt férfi, 18 éves kor felett: 2,5 liter/nap

Mit igyunk?

A folyadékfogyasztás gerincét felnőttkorban is az ivóvíz alkossa, ezt színesíthetik kis mennyiségben az egyéb italok, például zöldség- és gyümölcslevek, teák, tej és tejes italok.

Jó, ha tudod! Az alkoholos italok közül az alacsony alkoholtartalmú sörök (mérsékelt mennyiségben) vehetnek részt a szervezet vízigényének kielégítésében, a magas alkoholtartalmú italok, köztük a röviditalok inkább folyadékveszteséget okoznak.

Folyadékbevitel időskorban

Mire figyeljünk?

A megfelelő folyadékbevitel jelentősége megnő időskorban, hiszen a kiszáradás esetükben súlyos, akár életveszélyes következményekkel járhat.

Az időskori dehidratációnak számos oka van: a szomjúságérzet csökkenése, az ízérzékelés és étvágy csökkenése, az idősekre jellemző gyengébb memória, mozgáskorlátozottság, krónikus betegségek, valamint egyes gyógyszerek hatása mind-mind növeli a kiszáradás kockázatát.

Mennyit igyunk idős korban?

Az idősek számára ajánlott napi folyadékbevitel megegyezik a felnőtteknél leírt mennyiségekkel.

És mit?

A szomjúságérzet csökkenése miatt időskorban felértékelődik a magas víztartalmú élelmiszerekkel, ételekkel elfogyasztott vízmennyiség jelentősége.

De mi történik, ha túl sokat iszunk?

“Igen, vannak olyan esetek, amikor valaki túl sok folyadékot vesz magához. Ha napi 5 litert is megiszik, akkor felmerülhet, hogy az illető cukorbeteg. Ezenfelül egyéb hormonzavarok is okozhatnak állandó szomjúságérzetet. Gyerekeknél fontos figyelni arra, hogy a víz tartalmazzon sót. Például ha híg teát készítünk sima csapvízzel egy meleg nyári napon, amikor az átlagosnál több folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, felléphet a vízmérgezés lehetősége, a gyerek eszméletét is veszítheti. Ezért érdemes a teát például csapvíz helyett ásványvízzel készíteni!” – javasolja dr. Báthori Zsuzsanna.

A cikket szponzorálta a Coca‑Cola Magyarország Szolgáltató Kft.

(Forrás: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top