Életmód

Így igyál eleget!

Fejfájás, ingerültség, szűnni nem akaró éhségérzet, nyugtalanság különösebb ok nélkül. Mi a fene bajom lehet? – kérdezed magadtól. A kiváltó ok néha egyszerűbb, mint gondolnád, csak egy kérdésre kell tudnod a választ: ittál eleget?

Talán már te is kerültél olyan helyzetbe, hogy a feszített munka mellett egyszerűen elfelejtettél enni, de ami még rosszabb, inni is. Én akkor tanultam meg a leckét, amikor egy alkalommal délután 4 körül rosszullét fogott el. Nem értettem, mi történik velem, aztán ránéztem a reggel megtöltött poharamra, amiből alig hiányzott valami. Rögtön tudatosult bennem, hogy a dehidratáció tüneteit produkálom, meg is ittam egyhuzamban vagy egy liter vizet. Perceken belül jobban lettem.

Agyonemlegetett közhely, hogy ha nem viszünk be kellő mennyiségű folyadékot, dehidratáltak leszünk, aminek számos testi tünete van: lehangoltság, erőtlenség, emésztési zavarok, fejfájás, szájszárazság, állandó éhségérzet.

Sokan tudatában vannak azzal, hogy nem isznak eleget, mégis nehezen bírják rá magukat az ivásra.

Így igyál eleget

Íme néhány tipp, ami nálam már bevált:

A kulcs – mint sok minden másnál – a szokássá tétel!

1. Mint minden szokás kialakításánál, fontos a fokozatosság, ne a végcéllal kezdj rögtön. Ha alig bírod magad rávenni a napi egy liter elfogyasztására, ne sokkold magad egy másfél literes üveggel, hogy annak tartalmát majd 8 óra alatt megiszod az első napon. Tegyél magad elé egy kisebb (például fél literes) flaskát, és azt töltögesd újra.

2. A reggeli mellé mindig vegyél magadhoz innivalót is, akár egy bögre teát, egy pohár vizet, de legjobb, ha veszel egy fél literes innivalót, lehetőleg ne agyoncukrozott szénsavas üdítőt, ha egészséges is akarsz maradni. Ezt délelőtt kortyolgathatod, legyen a cél az, hogy legkésőbb ebédidőben fogyjon el, de inkább előtte.

3. Ebédre egyél levest, vagy legalább egy jó pohár innivalót készíts be, amit az ebéd folyamán megiszol.

További tippek a Női Pálya blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top