Veszélyes lehet repülőn alkoholt fogyasztani

CS.Á. | 2024. Augusztus 17.
A legtöbben nyugodt és pihentető álmot várnak tőle, amíg megérkeznek a célállomásra. De valójában ennek ellenkezőjét kapja a testük.

Egy új tanulmány szerint a repülőn történő alvás minősége és mennyisége is romlik, ha előtte alkoholt fogyasztunk. Sokan éppen azzal a céllal isznak meg egy-két pohár italt, hogy nyugodtabban viseljék az utazást, de a kutatók szerint a repülőgép kabinjainak nyomásviszonyai és az alkohol együttes hatására csökken az oxigénszint a vérben, ami fokozott terhelést jelent a szív- és érrendszerre.

Dr. Eva-Maria Elmenhorst, a tanulmány vezető szerzője szerint a repülőn történő vagy repülést megelőző alkoholfogyasztás különösen azok számára kerülendő, akik szív- vagy tüdőbetegségben szenvednek. A kutatás során 48 felnőtt aludt egy a repülőgép kabinjához hasonló környezetben, először alkohol nélkül, majd két pohár bor vagy sör elfogyasztása után. Az alkohol fogyasztása utáni szimuláció során csökkent az oxigénszintjük, és gyorsabbá vált a szívverésük.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az alkohol rövidíti a REM alvás időtartamát, ami fontos a memória konszolidációjához és az agy regenerálódásához. Az alkohol segíthet elaludni, de az alvás minősége jelentősen romlik.

via

Exit mobile version