Utazás

Megmondta a NAV, mennyi cigit és sört vihetünk külföldre

Nem árt tudni, ha külföldi nyaralást tervez a család.

Bár a koronavírus-járvány első hullámán Magyarország túl van és érezhető az igény a külföldi nyaralásra, érdemes türelmesnek lenni, mivel a covid-19 fertőzések számának újbóli emelkedése miatt több környező országban gyorsan ismét szigorítani kezdtek az 1-2 héttel ezelőtti lazításokhoz képest, a fertőzések számának újbóli emelkedése miatt.

Ennek ellenére az Európai Unióban is több helyen lazítanak, ezért nem árt tudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a határátlépésekre. Ehhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztató „kisokost” is összeállított az Infostart.hu értesülései szerint.

Kiderült, mennyi cigit és sört vihetünk magunkkal a nyaralásra

Sörből 110 liter lehet nálunk, pezsgőből viszont “csak” 90 liter (Fotó: Getty Images)

EU-n belül szabad az út

Az Európai Unión belül utazók esetén a nem kereskedelmi céllal vásárolt termékekre nem vonatkoznak korlátozások, azonban bizonyos körülmények között akadályokba ütközhet a háziállatok, egyes védett növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, valamint alkohol és dohánytermékek átvitele egyes határokon.

A gyógyszeres kezelés alatt állók a kezelőorvostól kérhetnek igazolást a náluk lévő készítményekre, de csak a felírt mennyiség lehet náluk.

A háziállatok szállításához még az Európai Unión belül is állatútlevélre van szükség. Védett állatok és növények szállítása azonban semmilyen formában nem megengedett, így a nyaralás során nem érdemes vadásztrófeát vagy épp teknőspáncélt beszerezni. A NAV arra figyelmezteti az utazókat, hogy ez utóbbi szabály megszegése akár 3 éves szabadságvesztéssel is járhat.

Fél kád sört még utaztathatunk

A NAV a jövedéki termékekre vonatkozó szabályokat is ismertette. Ezek szerint vám-, és adómentesen legfeljebb 800 szál cigarettát, 200 szál szivart,110 liter sört, bort, illetve maximum 90 liter pezsgőt vihetünk át a határon, az Európai Unió más országaiba. Üzemanyagból maximum az autó tankjába tölthető mennyiség plusz tíz liter lehet nálunk.

Az EU-n kívülről, Magyarországra 17 éves kor felett – légi úton – 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta vagy 16 liter sör és 4 liter bor hozható be, vám-, és adómentesen, míg az egyéb árukat légi úton legfeljebb 430, egyéb úton legfeljebb 300 euró értékben lehet behozni. A 15 évnél fiatalabb utasok esetében az értékhatár legfeljebb 150 euró lehet.

Az EU külső határait átlépő utasok kötelesek írásbeli bejelentést tenni a célország vámhatósága felé, ha 10 000 eurót meghaladó összegű készpénzt, vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszközt visznek magukkal.

A NAV forródrotot is fenntart a kérdések megválaszolására, amelyet az 1819 szám tárcsázásával lehet hívni.

További cikkeink a nyaralás témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top