Szabadidő

Hol nyaralj, ha nem szívesen mennél szállodába?

A járványhelyzet lecsengőben, de sokan még nem érzik komfortosnak a tömegeket elszállásoló hoteleket, panziókat. Körülnéztünk, alternatív nyaralási lehetőségek után kutatva.

A koronavírus-járvány első hullámát ugyan átvészeltük, azonban még most is sok helyen találkozhatunk a biztonsági előírásokkal, korlátozásokkal, kötelező maszkviselést előíró táblákkal, na meg persze a figyelmeztetésekkel, hogy mindenki tartson legalább másfél méteres távolságot egymástól.

Bár egyelőre még szó sincs a covid-19 elleni védőoltásról, lassanként oldják fel a korlátozásokat, újra nyithatnak az üzletek, szórakozóhelyek, így a népszerű turistacélpontok környékén üzemelő vállalkozások is reménykednek, hogy talán még nem ment veszendőbe a teljes nyári szezon.

Persze, mindezt csak belföldön, hiszen a külföldi utazásokkal még alighanem várni kell egy pár hetet. Igaz ugyan, hogy már több ország is megnyitotta a határait és a repülőforgalom is élénkülni látszik, azért még nem hömpölyögnek a tömegek a külföldi turistaparadicsomok irányába.

Ebben bízhatnak azok, akik a belföldi turizmusból élnek, de az is érthető, ha sokak számára most nem tűnnek vonzó célpontnak a szállodák, hogy egy jó kis tömeges svédasztalos reggeliről-vacsoráról ne is beszéljünk.

Kemping-romantika, négy keréken

A sátrazós-kempingezős nyaralásoknak most megugorhat a népszerűsége, aki azonban nem szeretné a civilizáció összes komfortját nélkülözni a nyaralás alatt. Számukra lehet válasz a lakóautós nyaralás. Ezeknek a járműveknek a nagy részét B-kategóriás jogosítvánnyal is lehet vezetni, nem kell esténként a sátorveréssel bajlódni, ugyanakkor sokkal mobilabbak is vagyunk, hiszen minden cókmók egy helyen van, nem kell a reggeli sátorbontás után telepakolni a csomagtartót, elég, ha a kempingszékeket és a napernyőt összecsukjuk és berakjuk a helyére.

A lakóautós nyaralás lehet a biztonságos alternatíva

A lakóautókkal nem lehet bárhol letáborozni, de nap közben nyugodtan élvezhetjük a pazar kilátást (Fotó: Getty Images)

Ami az árakat illeti, sok múlik azon, hogy milyen felszereltségű és minőségű lakóautót szemeltünk ki, de egy átlagos, a célnak megfelelő járműért körülbelül napi 12-19 ezer forintot kérnek el a bérléssel foglalkozó cégek. Ez azt jelenti, hogy egy egyhetes nyaralás szállásköltsége 2 felnőttnek (vagy 2 felnőttnek és egy gyereknek) bő 130 ezer forintra jön ki, ami nem rossz ajánlat, még akkor sem, ha a legtöbb kölcsönzőben legalább százezer forintos kauciót ott kell majd hagyni a bérlés idejére. Így már a szállásunk és az utazásunk is meg van oldva, innentől csak a benzinre, az étkezésre és a szabadidős tevékenységeinkre kell költeni, de akár csak élvezhetjük a természet csendjét és nyugalmát.

Egyre többen bérelnek lakóautót a járvány után

Pazar kilátás a “szállodai szobánkból” (Fotó: Getty Images)

Vanlife van!

„Gyári” lakóautót bérelni számtalan cégtől lehet, azonban, ha körülnézünk az Instagramon, a #vanlife hashtag környékén, csinosabbnál csinosabb furgonok, mikrobuszok és hasonlók jönnek szembe, amelyeket értő kezek alakítottak át haszongépjárműből „kézműves” lakóautóvá.

Az efféle külföldi szolgáltatásokra szép kereslet mutatkozik, ezért körülnéztünk, hogy Magyarországon mi a helyzet ezen a téren. Gyorsan le is lőjük a poént: konkrétan egyetlen olyan csapatra, pontosabban négy vagány fiatalra bukkantunk, akik gondoltak egyet és pár éve vásároltak egy Fiat Ducato-t, majd rengeteg munka árán otthonos guruló szállássá alakították. Ők Bakó Zsófi, Lator Anna, Goretity Milán és Sztaniszláv András a Vanlifehungary alapítói.

„Az ötlet Milántól, Zsófi férjétől származik, akinek feltűnt, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban elég nagy népszerűségnek örvend a vanlife-életmód, nálunk viszont nem igazán lehetett egyedi lakóautókat bérelni” – mesélte Lator Anna. „Mivel Zsófi belső építészként, én pedig antropológusként dolgozunk, eleve nem is terveztük, hogy feladjuk a karrierünket, csak jó ötletnek tűnt, hogy építsünk egy lakóautót, amit mi is tudunk használni, de amikor üresen állna, akkor ki is tudjuk adni. Nagyjából 2017 végén, 2018 elején jött az ötlet, ezután úgy háromnegyed év volt, mire rendbe tettük az autót. Zsófi álmodta meg a belső teret, Milán és Andris, a vőlegényem intézték a befektetési részét a projektnek és ők felelnek az autó műszaki állapotáért is. Emellett Milán volt a projekt vezetője, Andris pedig a kommunikációs stratégánk”

„Anna is foglalkozik a kommunikációs oldallal, illetve például ő tárgyal kempingekkel, hogy adjanak kedvezményt a bérlőinknek, illetve ő csinálja azokat a láthatatlan dolgokat, amiknek nagy hatása van az egész vállalkozás működésére” – tette hozzá Bakó Zsófi.

Az újjászületett Fiat végül Luxy Duxy néven „állt szolgálatba”, a kereslet pedig egyből megmutatkozott, folyamatosan jöttek az érdeklődő hívások, így a lányok idén Foxy-val, azaz egy Volkswagen LT-vel bővítették a „flottát”, amelyen most végzik az utolsó simításokat, hogy idén nyáron már ezt is használhassák a nyaralni vágyók.

„Bár mi elég jól kiismerjük magunkat Duxy-ban, mivel már az elejétől fogva tudtuk, hogy nem mi fogjuk folyamatosan használni, eleve úgy építettük, hogy mások számára is egyértelmű legyen, mi hol van, mi hogyan működik” – magyarázta Bakó Zsófi. „Például két akkumulátor van az autóban, ebből az egyik csak a lakótér üzemeltetéséhez szükséges, arról megy a hűtőszekrény (ami egyébként tud menni gázos generátorról vagy, ha kempingben vagyunk, akkor 220 voltról is), amihez felszereltünk egy kis kijelzőt, hogy a bérlők lássák, meddig bírja még. Egyébként, ha lemerül, elég csak menni egy kört az autóval és újra feltölti a generátort.”

A két autóhoz természetesen megszerezték az összes engedélyt és dokumentációt, ami szükséges volt az átalakításhoz, így ma már bárki kibérelheti, ha van B-kategóriás jogosítványa. A lányok elmondása szerint nem kell megijedni a lakóautók nagyobb méretétől, hamar meg lehet szokni a közlekedést Duxy-val és Foxy-val is. A manőverezést utólag felszerelt tolatóradar is segíti.

Aki egyébként hasonló terveket forgat a fejében, annak nagyjából egy közepes, használt családi autó árában kell gondolkodnia, azonban ez így is lényegesen olcsóbb, mintha gyári lakóautót vásárolna, azokért ugyanis inkább egy kisebb lakás értékét kell kifizetni.

„Egyelőre egy szezon van a hátunk mögött, így nehéz megállapítani, hogy a járványhelyzet miatt ugrottak-e meg idén a foglalások, de augusztus végéig már alig van szabad helyünk” – tette hozzá Zsófi. „Tény, hogy a lakóautóban biztos nem találkozol senkivel, sőt, akár még az átvételt is meg tudjuk oldani érintkezésmentesen. A belföldi utazások most amúgy is reneszánszukat élik, és bár a környező országokba is mentek már a bérlőink, de most egyelőre bizonytalan, hogy melyik szomszédunkhoz milyen feltételekkel lehet elmenni, ezért sokan a belföldi nyaralást választják inkább.”

Tanácsok azoknak, akik kacérkodnak a lakóautó-bérlés vagy vásárlás gondolatával

A hatályos szabályok szerint a lakóautó lakóterét csak álló helyzetben lehet használni, azaz nem lehet az ágyon fetrengeni, miközben valaki vezet, biztonsági öv sincs ezen a részen.

Magyarországon és a legtöbb európai országban hivatalosan tilos a vadkempingezés (Horvátországban például szigorúan büntetik is), lakóautóval is csak a kempingekben lehet szabályosan tartózkodni éjszaka. Nap közben persze mehetünk bármerre, csak aludni ne egy parkolóban vagy az út szélén aludjunk!

Mielőtt útnak indulnánk, az autó hátuljában „körletrendet” kell rakni, mert egy hirtelen fékezés miatt repülhetnek a berendezési tárgyak, amelyek jó esetben csak anyagi kárt jelentenek, rossz esetben viszont akár sérülést is okozhatnak.

Lakókocsi, de nem úgy

Ha valaki ódzkodik attól, hogy megszokott személyautóját egy furgon méretű lakóautóra cserélje, de kerülné a tömeget, egy egészen különleges szálláson is elbújhat a világ elől. A Titkos Hely weboldala szerint valahol a Balaton-felvidéken, az erdő közepén, de balatoni panorámával várja a látogatókat egy egészen különleges szállás. Idősebb olvasóink talán még emlékeznek a Leo és Fred című rajzfilmre, amely egy cirkuszi oroszlánról és idomárjáról szólt, utóbbi lakóhelye volt egy olyan klasszikus cirkuszi lakókocsi, mint amilyet itt is megtalálnak az érdeklődők. A Titkos Hely kocsijának ráadásul regényes háttérsztorija is van.

Alternatív nyaralási ötlet: lakóautó, lakókocsi

A Titkos Hely egy klasszikus cirkuszi lakókocsival várja a pihenni vágyókat (Fotó: www.titkoshely.hu)

A weboldalról kiderül, hogy egykor Keszthelyi B.Miklós mutatványos, egykori focikapus tulajdona volt. A férfi kiváló focikapus volt, aki a XX. század húszas-harmincas éveiben a Világosság FC, illetve a Ferencvárosi Vasutas játékosa volt. Húsz éves korában azonban derékba tört a karrierje, amikor egy baleset miatt leszakadt a gyűrűsujja, a seb elfertőződött, ezért a kezét csuklóból amputálni kellett. Ő azonban nem esett kétségbe és vásári mutatványosnak állt: a bódéjára felfestette „A Félkezű Párduc, Tizenegyesölő” feliratot, aki pedig háromszor be tudta mellette rúgni a labdát a hálóba, ajándékot kapott, igaz, ez csak keveseknek sikerült, mert az egykori kapus még a sonka kezével is könnyedén hárította a vásári látogatók próbálkozásainak többségét.

Szálloda helyett lakóautó lehet a válasz a járvány utáni nyaralásra

A Titkos Hely cirkuszi lakókocsijából pazar kilátás nyílik a Balatonra (Fotó: www.titkoshely.hu)

Ezt a kocsit nem lehet akárhová elvinni, azonban a Balaton-felvidéki helyszínen egy 2000 négyzetméteres, fenyőkkel és egy diófával büszkélkedő telken garantált a csend és a nyugalom, na meg az emberektől való távolság, ami a kikapcsolódáshoz és a fizikai távolságtartáshoz is jól jön, így a járvány utáni első nyáron.

Persze ezek mellett a lehetőségek mellett számtalan panzió és egyéb bérelhető kunyhó, kisház várja azokat a nyaralni vágyókat, akik a koronavírus vagy más ok miatt kerülnék a tömeget, de úgy gondoltuk, a fenti különleges ízelítővel megmutatjuk, hogy nem csak helyhez kötve lehet elképzelni a belföldi turizmust sem.

További cikkeink a nyaralással kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top