Aktuális

Dizájn pályázaton nyert a magyar diák

Szabó Levente mosódióval mûködõ, e-Wash nevû mosógépe nyerte a Design Laboratory idei formatervezõ versenyét.

– Mesélnél nekünk a a Design Lab-ről, hogy milyen ez a verseny?

– A Design Lab egy világméretű pályázat, amit egy elektronikai cég ír ki minden évben. A téma évente változik. Olyan diákok jelentkezhetnek, akik valamelyik felsőoktatási intézmény formatervező szakán tanulnak. Idén 42 országból 400-an jelentkeztek. Egy válogatás után nyolc pályamunkát választanak ki, a döntőn pedig egy prezentáció keretében mutattuk be, mit terveztünk.

– Milyen szempontok szerint döntött a zsűri?

– Az idei verseny témája a fenntartható fejlődés és a környezetbarát design volt. A kiírásban az is szerepelt, hogy 2020-ra megvalósítható legyen, új lehetőségeket hordozzon magában és passzoljon az Electrolux arculatához.

– Mi volt a nyereményed?

– Megjutalmaztak egy féléves gyakorlattal az Electrolux egyik tervezőközpontjában, valamint pénzt is kaptam.

– Miért pont mosógépet terveztél?

– Végiggondoltam, hogy milyen háztartási műveletek fogyasztanak sokat, illetve szennyezik a környezetet. A mosogatás és a mosás a legnagyobb probléma. A mosópor okozza a legnagyobb károkat, vizeink szennyezettségének 12százalékát. A benne lévő foszfátok nagyon agresszívek. Emellett a többszöri öblítés nagyon sok vizet használ el. Aztán egy barátom mesélt a mosódióról, hogy keleten már nagyon régóta használják. Innen jött az ötlet.

– Számodra milyen szempontok voltak fontosak a tervezésnél?

– A legfontosabb a helytakarékosság volt, a mostani mosógépek elég nagyok, szélesek. A mostani trendnek megfelelően egy elegáns gépet szerettem volna, letisztult formavilággal. Ezt szem előtt tartva kevesebb kezelőszervet képzeltem el, amit végül egy érintőképernyővel oldottam meg. Ez egy laposabb szerkezetű mosógép lett, de a dob átmérője nagyobb, mint a mostani gépeknél, így ugyanannyi ruha is fér bele.

– Miért jó a mosódió, hogyan hasznosítható?

– A mosódió egy szappanfaféle termése, természetes és kímélő mosószer. 2-3 szem diót egy textilzsákba helyezünk, és a ruhák közé tesszük. A víz pedig kioldja a benne lévő szappananyagot. A mostani mosógépeknél is alkalmazhatjuk, de még nem sokan ismerik.

– Mikor moshatunk az általad tervezett gépekkel?

– Ez sok mindenen múlik, a tervem még fejlesztést igényel. A kiíró cég dolgozza fel a pályázatokat, az ő döntésük lesz, mikor mibe kezdenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top