Tudományos kutatások támasztották alá, hogy bizonyos gének felelősek azért, hogy sokan nem szeretik a zöldségeket.
Mindenki a TAS2R38 nevű ízgén két példányát örökölte, amely lehetővé teszi, hogy keserűséget érzünk. Vannak azonban a génnek különböző variánsai: az emberek, akik a PAV-nak nevezett variáns két példányát örökölték, bizonyos élelmiszereket rendkívül keserűnek éreznek. Ezeket az embereket gyakran „szuperkóstolóknak” nevezik. Ők azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak zöldségeket.
Ezzel szemben azok az emberek, akik az AVI-nek nevezett változat két példányát örökölték, egyáltalán nem érzékenyek a keserű ízekre, míg azok, akik egy AVI-t és egy PAV-t örököltek, enyhén érzékelik a keserű ízt.
A tudósok 175 embert vizsgáltak, és azt találták, hogy azok, akiknél a gén PAV-variációja két példányban van jelen, csak kis mennyiségben esznek zöldséget.
(Nyitó kép: iStock)