nlc.hu
Életmód
Tejút – az egészséghez

Tejút – az egészséghez

Gondolod, hogy a tej csak gyerekeknek való? Szó sincs róla. A tej a leggazdagabb kalcium- és kitûnõ D-vitamin forrás. Emellett frissítõ ital, ami fontos ásványi anyagokat tartalmaz és rengeteg erõt ad. Mi ennek a jelentõsége?




Magyarországon az összes halálozás háromnegyed részéért a táplálkozással összefüggő betegségek felelősek. De ezeket megelőzhetjük, ha egészségesen élünk, táplálkozunk.
Ebben segíthet a tej.

A tejtermékek az alapélelmiszerek között is kiemelkedő fontosságúak, a legkevésbé vagy egyáltalán nem nélkülözhetőek. A terhes nők, a szoptatós anyák csak tejfogyasztással védhetik meg önmaguk és magzatuk egészségét. Az újszülöttek az anyatejtől fejlődnek harmonikusan és duplázzák meg rövid időn belül a súlyukat.





A tejtermékek az idősek számára is az egészséges táplálkozást jelentik, ráadásul megfizethető áron. Ugyanakkor a tejtermékek nagy szerepet játszanak a fiatalok és a gyerekek izom-, illetve csontfejlődésében. Tejalkotórész-koncentrátumokat fogyasztanak a sportolók és a testépítők is.
A tejtermékek az ember egyetlen életszakaszában sem mellőzhetőek: rendszeres fogyasztásuk fokozza a szellemi frissességet és teljesítőképességet.





Az 1990-es évek forradalmian új eredményeket hozó kutatásai arra világítottak rá, hogy az élelmiszerek közül a tejtermékek a leggazdagabbak egészségvédő hatóanyagokban. Kiderült az is, hogy ez a megállapítás igaz a tej összes makroalkatrészére, így a tejzsírra, tejfehérjére, tejcukorra, ásványi anyagokra és a vitaminokra is. A bioaktív tejanyagok a tápanyagoknak egy különlegesen értékes csoportját jelentik, amelyek védik az emberi szervezetet a betegségektől, részt vállalnak



már meglévő egyes bajok – például a csontritkulás – gyógyításában is.
A tejzsír több előnyös tulajdonsága régóta ismert és elismert: jó emészthetőség, gazdag zsírban oldódó vitamintartalom, növekedést serkentő hatás, a káros baktériumok pusztítása. Köztudott az is, hogy gátolja az érelmeszesedést, és erősíti a szervezet védekező rendszerét.

A tej mintegy kétszáz tápanyaga közül a kalcium a legfontosabb, az összes élelmiszer-kalcium közül ez hasznosul legjobban a szervezetben. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a tejtermékek a kalciumszükséglet hetvenöt százalékát fedezik. A kalcium felszívódása számottevően javul,



ha a táplálék laktózt is tartalmaz, márpedig a tej fő szénhidrátja éppen a laktóz. Emellett fél liter tejben több fehérje van, mint két tojásban, s csaknem annyi, mint tíz deka marhahátszínben. Ez az öt deci fedezi a napi fehérjeigény húsz-huszonöt százalékát!
A koleszterin ugyan fontos része a tejzsírnak, de a többi állati zsiradékhoz viszonyítva ez a tartalom igen alacsony.
Ugye, hogy egyre vonzóbb rátérni a tejútra? Próbáljuk ki!

Még több információ a tejről>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top