nlc.hu
Gasztro
Helyes táplálkozás

Helyes táplálkozás

Hússal vagy hús nélkül? Érvek és ellenérvek hangzanak el a húsfogyasztásról. Vajon akkor élünk egészségesebben, ha számûzzük étrendünkbõl, netán azok cselekednek helyesen, akik húst hússal esznek? Vajon hihetünk-e azoknak a reklámoknak, amelyek napról napra megpróbálnak meggyõzni bennünket arról, hogy vásároljunk ”egészséges” hústermékeket?





A hús az emberi szervezet számára a legjobb fehérjeforrás. Teljesértékű, azaz tartalmazza mindazon aminosavakat (a fehérjék építőköveit) is, melyeket szervezetünk nem tud előállítani, méghozzá ideális arányban. Ebből a szempontból a különböző fajta húsok (baromfi, sertés, marha, hogy csak a leggyakrabban fogyasztott húsféléket említsük) egyenértékűnek tekinthetők. Nem így a zsírtartalom (koleszterin illetve különböző zsírsavfélék) esetében, mely miatt a legtöbb kritika éri a húsfogyasztást. Zsírtartalma miatt a hús energiadús élelmiszer, így mértéktelen fogyasztása a felesleges energiabevitel miatt elhízáshoz és különböző krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Éppen ezért célszerű olyan húsfélét fogysztani, melynek zsírtartalma viszonylag alacsony.
A jó választást a fehér húsok, azaz a szárnyasok, halak jelentik.




Ezek előnyösek a koleszterintartalom szempontjából is (pl a csirkemell 100 grammja mindössze 65 mg koleszterint tartalmaz), mely nem közömbös a szervezet számára, hiszen a túlzott koleszterinbevitel hozzájárul a vér koleszterinszintjének kóros emelkedéséhez, ami érelmeszesedéshez és annak különböző szervi megnyilvánulásaihoz (koszorúér-betegség, agyi érbetegségek, alsóvégtagi érszűkület) vezethet.

E két tápanyagféleségen túl a húsok ásványi anyag (vas, cink) és vitamintartalom vonatkozásában is fontosak számunkra. Gyermekek, terhesek, szoptatós anyák számára különösen fontos a rendszeres húsfogyasztás.





Szakértők szerint tehát a húst táplálkozásunkban alapélelmiszernek tekintjük. Az ajánlások szinte egyhangúan egyetértenek abban, hogy a húsok fogyasztásakor a baromfi ill. halhús dominanciájánek kell érvényesülnie a vörös húsokkal szemben (sertés, marha). Azonban a szárnyasok esetében is ügyelnünk kell arra, hogy lehetőleg bőr nélkül kell elkészíteni azokat, ellenkező esetben elveszítik a vörös húsokkal szemben hangsúlyozott előnyeiket. Gyakorlati jó tanácsként felhívjuk figyelmüket arra, hogy baromfihúst érdemes mindig ellenőrzött forrásból vásárolni, hogy elkerüljük a nem szakszerű feldolgozás, csomagolás, tárolás során kialakulható bakteriális fertőződést (pl. salmonella), mely komoly gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat.

Kiegyensúlyozottság, mértékletesség, változatosság. Az egészséges táplálkozás fő ismérvei. A végleteket kerülni kell. Fogyasszunk tehát húst, különösen szárnyashúsokat, rendszeresen, mértékkel, sok zöldséggel kombinálva, hogy táplálkozásunk valóban egészséges legyen.






Tegyél Te is egészségedért! Kattints ide, és töltsd ki kérdőívünket! A teszt kitöltői között 20 db húskészítményekből álló ajándékcsomagot sorsolunk ki. Az ajándéksorsolás időpontja 2003. december 15. Személyes adataidat kereskedelmi célra nem használjuk fel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top