Citromtorta
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- 20 dkg hideg vaj
A töltelékhez:
- 7 dkg cukor
- 3 db tojás
- 1 dl tejszín
- 2 db citrom
Elkészítés
1. Elkészítjük a linzertésztát: a cukrot összekeverjük a liszttel és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kész, cipót formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük minimum 30 percre.
2. Ha letelt az idő, elővesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk (3-5 mm vastagságúra). A 18-as tortaformához a megadott tésztamennyiség kb. felére, 2/3 részére lesz szükség. A többit kekszként is kisüthetjük, vagy eltehetjük a hűtőbe/mélyhűtőbe, és felhasználhatjuk majd egy másik sütihez.
3. A tésztát kinyújtjuk és a tortaformába tesszük úgy, hogy oldala is legyen. Megszurkáljuk az alját villával, majd sütőpapírt helyezünk rá és pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tésztánk.
4. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és 10 percig sütjük a tésztát a pitesúllyal együtt, majd eltávolítjuk a pitesúlyt és a sütőpapírt és további 10 percig sütjük.
5. Közben elkészítjük a tölteléket: A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt (csak simán, nem kell felverni), a citromok reszelt héját és levét és alaposan összekeverjük.
6. Ha a tészta elősütésével megvagyunk, letelt a 10+10 perc, akkor beleöntjük a tölteléket és 180 fokon sütjük kb. 30-35 percig, amíg a krém megszilárdul, majd hagyjuk kihűlni.
Citromos pohárkrém
Hozzávalók:
- 20 dkg tejföl
- 1 db citrom
- 3 dl habtejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 20 dkg babapiskóta
- 1-2 db gránátalma
Elkészítés
1. A tejszínt felverjük, a porcukrot és a citrom héját és levét elkeverjük a tejföllel. Óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot is.
2. Előveszünk 3 db kb. 2 dl-es poharat és összeállítjuk az álmot. Alulra jön egy kis krém, rá pár darabka babapiskóta, rá megint krém, megint piskóta. Egészen a pohár tetejéig. Felül krémmel zárjuk a sort.
3. Hűtőben érleljük 2-3 órán át, tálaláskor megszórjuk gránátalmamagokkal például, de a málna sem lehet rossz, vagy egy kis reszelt csoki sem. Elvégre citromról beszélünk.
Citromos-mákos gombóc
Hozzávalók:
- 1 citrom leve
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 dl habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 30+50 g darált mák
Elkészítés
1. A fehér csokit és a tejszínt egy kis lábasban kicsi lángon, folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk és teljesen simára keverjük.
2. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a 30 gramm darált mákot és hagyjuk kihűlni, ha már nem meleg a lábas, akkor a hűtőbe rakjuk.
3. Ha jól megdermedt, kivesszük a hűtőből és apró gombócokat formázunk belőle, amiket darált mákban hempergetünk meg.