nlc.hu
Aktuális
5 éves! – válasz

5 éves! – válasz

A sok kérdésre, előbb egy rövid válasz: Toncsi 5 éves!

Ebből – és körülményeiből – sok minden következik.

Ha egy kisfiú apja távol van – bár gyakorta jön, de mindig újra elmegy –, és hároméves kora után az eddig vele élő édesanyja is „elmegy” dolgozni, akkor teljesen természetesnek kell tekintenünk, hogy a gyerekben olyan féltudatos képzetek áramolhatnak és kelthetnek szorongást, minthogy például: mi lesz, ha „mindenki” elmegy, mi lesz, ha őt „végleg” itt hagyják, elhagyják… Vegyük ehhez hozzá, hogy ötéves kor körül – ebben az „első” erotikus korszakban, amikor némelyik kisfiú meg is mondja, hogy Ő anyukáját veszi majd feleségül, ha nagy lesz és a lányok fordítva, de persze, vannak, akiknél mindez nem válik tudatossá, kimondhatóvá –, szóval ötéves kor körül felerősödik az anyához való kissé bűntudatos ragaszkodás és az apa iránti féltékenység (amelyik, különösen, ha az apa távol van, szintén szorongást kelthet; például: „azért lesz baja, mert én kívánom”).

Összefügghet mindezzel az éjszakai bepisilés is, amely gyakran a bizonytalannak átélt, képlékeny családi helyzetre – ki hol van?, miért?, mikor? – adott reakció. És valamiféle „elengedettség”, „vigasztalás” a nappali szorongás után… Ezt az éjszakai bepisilést egyébként, mintegy 5 éves korig még elfogadhatónak, „normálisnak” tekintjük, és még vissza-visszatérhet időnként az érzékeny gyerekeknél, anélkül, hogy valódi, „gyógyítandó” tünetről volna szó.

Igen, a tévénézés, a számítógépezés, bizony, limitálandó volna – határok közé kellene szorítani –, azt kellene kérni, hogy egyik se lépje át a napi tizenöt-húsz percet, a gyerek csak kiválasztott, netán közösen kiválasztott műsorokat nézzen, valamelyik felnőttel együtt. A számítógépen pötyögjön, rajzoljon, „írjon”, de ne játsszon számítógépes játékokat! Ugyanakkor megértem, hogy az embernek nincs mindig ereje, ideje, a behatárolásra.
Ami pedig a „rendes” játékot illeti: ez eredetileg társas tevékenység; csak a társakkal sokat játszó és magát teljes, elengedett, oldott biztonságban érző gyerek kezd négy és fél, ötéves kora után egyedül is játszani (sokféle kivétel lehetséges). A nagy erővel jelentkező győzni akarás az egészség jele, és teljesen természetes. A társasjáték szabályait a gyerekek kilenc-tizenegy éves koruktól és ez után kezdik betartani, addig a szabad játék jegyében csakis a győzelemre törnek.

Ezért ezt megelőző életkorokban tulajdonképpen nem kellene társasjátékokat, nyerő-játékokat játszani, de ha igen, el kell viselni azt, hogy a gyerek ezeket is „szabadon”, a szabályok betartása nélkül játssza.

Mindez csak arra int újra: ne felejtsük el, hogy Toncsi 5 éves!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top