H
ozzávalók
a tésztához
500 g liszt
20 g élesztő
40 g porcukor
3 dl tej
50 g vaj
2 db tojássárgája
só
a tészta nyújtásához: 100 g liszt
a sütőlemez kenéséhez: olaj
a tészta kenéséhez: 1 db tojás
Elkészítése
A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és egy kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból a kalácsot megfonjuk. A megfont tésztát a zsiradékkal megkent sütőlemezre kelni tesszük. Ha kétszeres nagyságúra nőtt, tetejét a felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok) kb. 40 percig sütjük. Letakarva kihűtjük, és csak hidegen szeleteljük fel.