Königsbergi húsgombóc
Hozzávalók:
1 száraz zsemle
5 dkg csemegeszalonna
2 fej vöröshagyma
5 dkg szardellafilé
1 tojás
só, fehérbors, feketebors, babérlevél
a mártáshoz:
3 dkg vaj
3 dkg liszt
2 ek. kapribogyó
1/2 citrom leve
1/2 kávéskanál mustár
1 tojássárgája
só, cukor, fehérbors
Elkészítése:
A darált húshoz hozzáadjuk a vízben áztatott, kinyomkodott zsemlét, az apró kockákra vágott szalonnát és hagymát, a szardellafiléket és a tojást. Megsózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk.
Másfél liter vízbe beleteszünk egy fej félbevágott hagymát, borsot, sót, babérlevelet. A fűszeres levet felforraljuk, és kb. 20 perc alatt kifőzzük benne a húsmasszából készített kb. 4 cm-es gombócokat. A megfőtt gombócokat leszűrjük, és melegen tartjuk. A főzőlevet félretesszük.
A mártáshoz a felhevített vajon a lisztet kissé megfuttatjuk, felöntjük fél liter átszűrt főzőlével, kaprival, citromlével, mustárral ízesítjük, felforraljuk. A tojássárgáját egy csészében elkeverjük egy kis mártással, majd az egészet a mártáshoz adjuk. Cukorral, sóval, borssal ízesítjük, esetleg még egy kis citromlevet teszünk bele, és már nem forraljuk, csak melegítjük.
A gombócokat a forró mártásba tesszük és átmelegítjük.
Barackfánk
Hozzávalók:
14 dkg vaj,
14 dkg finom liszt,
14 dkg kristálycukor,
14 dkg tört mandula
1 tojás
barackbefőtt
Elkészítése:
A vajat, lisztet, kristálycukrot és mandulát egy tojás sárgájával összegyúrjuk, késfoknyira kinyújtjuk és fánkokat készítünk belőle. Ezután barackbefőttet rakunk a belsejébe. Végül egy tojás fehérjének habját cukorral összekeverve rákenjük és lassú tűznél megsütjük.