Francia hagymaleves
400 g vöröshagyma
50 g vaj
2 dl száraz fehérbor
100 g reszelt sajt
2 db erőleves kocka
8 szelet bagett
só, fehér őrölt bors
Elkészítése:
A húsleveskockát egy liter forró vízben feloldjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és a felolvasztott vajban aranysárgára pirítjuk. Felöntjük az erőlevessel, és lassú forralással kb. 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk. A bagett szeletekre rászórjuk a reszelt sajtot. A levest tűzálló cserépedénybe szedjük, adagonként 2 bagett szeletet ráhelyezve, forró sütőbe vagy grillsütőbe tesszük, annyi ideig, hogy a sajt a kenyérre ráolvadjon. A kenyérszeleteket a sajttal piríthatjuk külön is, és a leves mellé tálaljuk.
Almás csirke
Hozzávalók:
1 csirke
1 kg krumpli
1 kg alma
15 dkg vaj
őrölt majoranna
kevés só, esetleg Vegeta
római cseréptál, lehetőleg máz nélküli
Elkészítése:
A munkát azzal kezdjük, hogy a tálat 10-15 percig langyos vízbe áztatjuk. Amíg ázik, meghámozzuk a krumplit és az almát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd negyedeljük. A krumplikat ugyancsak hosszában negyedeljük. Ha letelt az áztatási idő, a tálat kiemeljük, alját vajjal bőven kikenjük, majd elhelyezzük benne a csirkét. A csirke belsejébe majorannát teszünk, majd alma- és krumpligerezdeket helyezünk el benne (több almát, mint krumplit, mivel a csirke belsejében már nehezebben sül át a krumpli).
Ezután a csirkét körberakjuk a többi krumplival és almával. A csirkére is rakhatunk egy kevés vajat. Az étel csak enyhe fűszerezést igényel, mivel a zamatot a vaj, az almából kisült lé és a csirke természetes ízének keveréke fogja megadni. A tálra ráhelyezzük a tetejét, és hideg sütőbe tesszük. (Erre azért van szükség, mert a cseréptálnak lassan kell felmelegednie, ha forró sütőbe helyezzük, esetleg elrepedhet.) Közepesnél nagyobb lángon minimum 40 percig sütjük, a csirke általában eddigre megpuhul. Sütés közben 10-15 percenként a csirkét a tál alján képződő ízletes szafttal meglocsoljuk. Az étel akkor van kész, amikor a csirke belsejében lévő krumplik is megpuhultak (kb. 1 óra).
A sütés utolsó fázisa a pirítás, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük az ételt. Miután a csirkét elfogyasztottuk, az időközben megszilárdult szaftból általában még marad.