Halgombóc leves
Hozzávalók:
![]() |
150 g sárgarépa
50 g zellergyökér
1 db póréhagyma
300 g zöldborsó
1/2 dl étolaj
1 liter húsleves
1/2 liter hal alaplé
só, bors
A gombóchoz:
300 g tőkehalhús
20 g vaj
2 db tojás
30 g zsemlemorzsa
citromlé, só, fehérbors, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A halhúst sós vízben megfőzzük, – levét félretesszük -, finomra daráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a vajat és a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citromlét és a zsemlemorzsát. Az egészet jól összedolgozzuk.
A megtisztított sárgarépát és a zellert kockákra vágjuk, a póréhagymát felszeleteljük és együtt a forró olajban kissé megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, ráöntjük a hallevet és félig megfőzzük a zöldségeket. Ezután a húslevest hozzáadjuk, és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. A masszából vizes kanállal hosszúkás gombócokat formálunk és a levesben körülbelül 10 percig lassan főzzük.
Spenótos rakott tészta mozzarellával
Hozzávalók:
![]() |
250 g metélt tészta
150 g vöröshagyma
20 g fokhagyma
500 g darált sertés,- és marhahús
120 g mozzarella
0,5 dl olaj
20 g paradicsompüré
só, cayenne bors
Elkészítése:
A spenótot vastag szárától megtisztítjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, és vékonyan felszeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A tésztát forrásban lévő vízben, az utasításnak megfelelően kifőzzük, lecsepegtetjük. A vöröshagymát az olajban aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fokhagymát, és hozzáadjuk a darált húst, majd sóval, borssal ízesítjük. Kevergetve pár percig pirítjuk, beletesszük a spenótot, a paradicsompürét, és együtt megpároljuk. Ízlés szerint utánízesítjük. A mozzarellát lecsepegtetjük, és vékonyan felszeleteljük. Az anyagokat tűzálló tálba rétegezzük, figyeljünk arra, hogy a tetejére mindig sajtszeleteket tegyünk. Az így rétegezett anyagokat előmelegített sütőben átsütjük, forrón tálaljuk.
![]() |


