Honnan a név, és hogy készül a klasszikus?
A Cézár-saláta az egyik legnépszerűbb saláta, szinte minden étterem étlapján feltűnik. Megalkotása Caesar Cardini mester nevéhez fűződik, akinek néhány megmaradt alapanyagból kellett hirtelen valami ízletes fogást kreálnia.
Az alapöntet enyhén fokhagymás, olívaolajos, kissé citromos ízesítésű, de kerül bele mustár és Worcestershire-szósz is (néha szardellafilé is), sűrítésére tojássárgáját, tálaláshoz parmezánt kínálnak hozzá. A klasszikus Cézár-saláta-változat mellett számos vegán, vagy majdnem vegán változata is létezik, mi most kesudióból és avokádóból készítettünk kóstolót, az egészségtudatosabbak számára.
Klasszikus Cézár-saláta
Hozzávalók az öntethez:
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tojássárgája
- 80 ml olívaolaj
- 1 ek. reszelt parmezán
- fél citrom leve
- 1 tk mustár
- 1 kk. Worcestershire szósz
Hozzávalók a salátához:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. + kevés olívaolaj
- kevés oregánó
- felszeletelt sült csirkemell
- 20 g reszelt vagy forgácsolt parmezán
- 2 szelet kenyér
- 1 fej római vagy jég saláta
Elkészítés
Az öntethez keverjük el a tojássárgáját a mustárral, majd lassan adagoljuk hozzá az olajat és keverjük kémesre. A fokhagymát törjük szét, adjuk hozzá a borsot, csipetnyi sót és a reszelt parmezánt. Keverjük bele a citrom kifacsart levét és a Worchestershire-szószt. Tegyük mindezt egy kisebb (zárható) üvegbe és jól rázzuk össze.
A krutonhoz a kenyeret szeleteljük kockákra, egy serpenyőben hevítsük fel az olajat és pirítsuk meg rajta a kenyérkockákat, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fokhagymát és az oregánót.
A salátát tépkedjük kissé össze, helyezzük rá a felszeletelt csirkemellet, a krutonokat és locsoljuk meg a szósszal, hintsük meg parmezánnal.
Avokádós öntet Cézár-salátához
Hozzávalók:
- pici só
- 3 gerezd fokhagyma
- 120 ml víz
- fél citrom leve
- 1 érett avokádó
- 2 kk. élesztőpehely
Elkészítés
Daraboljuk fel az avokádót és a többi hozzávalóval együtt (fokhagyma, só, citromlé, élesztőpehely) turmixoljuk krémes állagúra.
Vegán Cézár
Hozzávalók:
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 fej római vagy jég saláta
- pár csepp Worcestershire szósz
- 10 dkg kesudió
- 2 kk. kapribogyó
- 1 kk. mustár
- fél citrom leve
- só, bors
- 2 ek. olaj
- 1 kk. élesztőpehely
a csicseriborsó krutonhoz:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 csicseriborsó konzerv
- őrölt kömény és pirospaprika
Elkészítés
A kesudiót fél napra áztassuk be vízbe, majd szűrjük le és a többi hozzávalóval, kevés olajjal, fokhagymával, citromlével, mustárral, élesztőpehellyel, Worchestershire-szósszal és a kapribogyóval turmixoljuk krémesre.
A csicseriborsó-krutonhoz: a csicseriborsót fűszerezzük be őrölt köménnyel, pirospaprikával, locsoljuk meg 2 kanál olívaolajjal forgassuk össze és terítsük szét egy sütőlemezen. Tegyük előmelegített sütőbe kb. 25 percre, hogy megpiruljon.
A salátát tépkedjük kissé össze, helyezzük rá a krutonokat és locsoljuk meg a szósszal, parmezán helyett szórjuk meg élesztőpehellyel.