Avokádó krémleves
Hozzávalók:
2 db érett avokádó
1 dl száraz fehérbor
60 g vaj
1 csomó kapor
20 g liszt
50 g vöröshagyma
80 g füstölt sonka vagy gépsonka
2 dl tejszín
só, őrölt fehér bors
Elkészítése:
Az avokádót megtisztítjuk, a húsát felszeleteljük. A vöröshagymát és a sonkát finomra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát és megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a szeletelt avokádót, sózzuk, borsozzuk és együtt majdnem puhára pároljuk. Felöntjük 8 dl vízzel vagy húslevessel, és lassú forralással puhára főzzük. Az egészet szitán áttörjük vagy turmixgépben egyneműsítjük. A tejszínt a liszttel csomómentesre keverjük, és a lángra visszatett levesünket besűrítjük. Tálaláskor a csésze aljára tesszük a sonkát, rámerjük a forró levest, és kaporral díszítjük.
Ananászos palacsintatorta
Hozzávalók (6 személyre):
10 dkg liszt
7,5 dkg cukor
csipetnyi só
6 tojás
7,5 dkg vaj
1,5 dl tej
2 evőkanál vaníliáscukor
a szószhoz:
1 ananászkonzerv (darabolt)
2,5 dl víz
20 dkg cukor
1 citrom
a tetejére:
ananászkockák
mentalevél
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük. A tojássárgákat és a vajat is hozzáadva, simára dolgozzuk. Apránként beledolgozzuk a tejet. A tojásfehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. A palacsintákat kis serpenyőben sütjük úgy, hogy csak egyik oldalukon süljenek meg, a másik oldal krémesen-lágy maradjon. Egymásra halmozzuk. Az ananászt simára turmixoljuk. A cukrot a vízbe keverjük, és forrásig főzzük, ekkor a sziruphoz adjuk a gyümölcsturmixot, és a citrom levét is belekeverjük. A palacsintahalom tetejét ananászkockákkal megszórjuk, és mentalevéllel díszítjük.
Jó tanács!
Csak közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el az ananászos szószt!