Azt már tudjuk, milyen fűszereket érdemes egy kezdő illetve egy haladó konyhatündérnek a konyhapolcon tartania, most pedig megnézzük, mire is használhatja őket. Elsőként 3 zöld fűszer kapott főszerepet.
Zöldsaláta zöldborsóval és mentalevéllel
Hozzávalók:
- 15 dkg zsenge szárzeller
- 10 dkg friss vagy mirelit zöldborsó
- 1 közepes alma
- 2 szál zellerlevél
- 1 bő marék menta
- 2-2 marék frisée és radicchio saláta
a mézes-mustáros öntethez:
- só és frissen őrölt bors
- 1 kávéskanál olívaolaj
- 1 kávéskanál méz
- 1 kávéskanál magos mustár
- 1 kávéskanál citromlé
Elkészítés
A zöldborsót friss vagy húsleveskockából készített levesben pár perc alatt puhára főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. Közben összekeverjük az öntet hozzávalóit. A zellerszárakat, az almát karikázzuk fel vékonyra, a salátaleveleket tépkedjük össze, aztán mindent keverjünk össze egy nagy tálban a mentalevéllel és a borsóval. Közvetlenül tálalás előtt locsoljuk rá a mézes öntetet.
A receptet a Wannabe Chef bloggere készítette.
Olivabogyós-rozmaringos marinád
Hozzávalók:
- 2 gerezd összezúzott fokhagyma
- 2 ek. gyengye ecet
- fél ek. koriandermag
- 1 ek. aprított, friss petrezselyem
- 8 ek. olívaolaj
- 1 ek. friss rozmaring
- 20 dkg zöld olívabogyó
Elkészítés
Egy mozsárban összetörjük a koriandermagokat. Összedolgozzuk a fokhagymával, rozmaringgal, petrezselyemmel, ecettel és olajjal. Az olívabogyókat beletesszük egy kisebb tálba, ráöntjük a pácot, gondosan lefedjük, és a hűtőben érleljük legalább 1 hétig.
Bazsalikom pesto
Hozzávalók:
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 200 ml extra szűz olívaolaj
- 20 dkg friss bazsalikom
- 1 marék durvára reszelt parmezán
- 1 marék pirított dió
Elkészítés
A megmosott és durvára vágott bazsalikomleveleket turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a serpenyőben megpirított dióbeleket, a megpucolt, összetört fokhagymát és a reszelt parmezánt. Az egészhez hozzáöntjük az olívaolajat, és pürésítjük.
Sóval, borssal ízesítjük. Kis üvegbe töltjük, fedővel lezárjuk, és hűtőszekrényben tároljuk.
További cikkek a fűszerekről:
- Illatorgia a konyhában: fűszerkészlet kezdőknek
- Finom, olcsó, gyors: receptek friss fűszerekkel
- Só helyett kísérletezz fűszerekkel!
- Fűszerkészlet haladóknak