Bár a vaj és a margarin zsírtartalma közel egyenlő, nem mindegy, melyiket fogyasztjuk, hiszen a növényi és az állati zsiradék eltérő módon befolyásolja szervezetünk egészségi állapotát. A vaj állati eredetű zsiradékból áll, tejből állítják elő. A margarin növényi zsiradékból (például repce vagy napraforgóolajból), vízből, aromákból, vitaminok (A, D, E) hozzáadásával készül. Az egyszerű margarinok zsírtartalma megegyezik a különféle vajak zsírtartalmával, a light változatok zsírtartalma ennek körülbelül a fele.
Ezek alapján hosszú távon a margarin fogyasztását ajánlatos előnyben részesíteni, és főzéshez is tanácsos inkább növényi eredetű zsiradékokat használni. Természetesen időnként egy-két kocka vaj nem árt az egészségünknek, hiszen a vajban lévő zsírokra is szüksége van szervezetünknek, de a különféle tejtermékekkel, húsfélékkel, tojással is bőven van lehetőség ennek bevitelére. Táplálkozási szakemberek szerint akkor étkezünk egészségesen, ha energiaszükségletünk harminc százalékát zsírral fedezzük, ebből tíz százalék állati, a többi növényi eredetű.
A Linco margarinok készítéséhez kizárólag növényi eredetű zsiradékokat használnak, melyeket aroma- és ízesítőanyagok, vitaminok egészítenek ki. A növényi zsiradékok a margarinokban is megtartják mindazon kedvező tulajdonságaikat, melyeket pl. az étolajoknál.
A Linco Light margarincsalád kifejlesztésekor speciális igények kielégítésére is törekedtünk. A termékcsalád zsírtartalmát a korszerű táplálkozási követelményeknek megfelelően 25-32%-ra csökkentettük. A termékek nem tartalmaznak tejet, illetve tejszármazékokat, így azokat tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják.