nlc.hu
Gasztro

Gombakrémleves és cassoulet

Mai menüajánlatunk: egy régi jó ismerõs, gombakrémleves és a cassoulet, egy francia, babos különlegesség, libacombbal, sertéshússal - vegetáriánusok kerüljék!





Gombakrémleves

Hozzávalók:






• 300 g gomba
• 30 g vaj
• 20 g liszt
• 1 dl tejszín
• 1 db tojássárgája
• 1 db zsemle
• só, őrölt fehér bors


Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, folyóvíz alatt alaposan megmossuk, felszeleteljük. A vajat megolvasztjuk, belehelyezzük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és megpároljuk. Ezután zsírjára visszapirítjuk, megszórjuk a liszttel, elkeverjük és együtt halvány zsemleszínig pirítjuk. Felengedjük 7-8 dl vízzel vagy húslevessel, és az egészet lassú forralás mellett puhára főzzük. Amíg a gomba fő, elkészítjük a legírt, és a zsemléből 5×5 mm-es kockákat vágunk, majd felmelegített vajban aranysárgára pirítjuk. Ha a gomba megfőtt, szitán áttörjük vagy turmixoljuk, felforraljuk, és az előkészített legírral dúsítjuk. A levest melegen tálaljuk, tetejét díszíthetjük petrezselyemmel. A zsemlekockát is melegen adjuk hozzá külön edényben.


Cassoulet

Hozzávalók:





• 50 dkg fehér bab
• só, bors, babérlevél, szegfűszeg
• 2 fej vöröshagyma
• 2 libacomb
• 25 dkg füstölt sertéshús
• 4 ek. libazsír
• 1 csomó leveszöldség
• 20 dkg fokhagymás kolbász
• 2 dl vörösbor
• 2 ek. paradicsompüré
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 késhegynyi cayenni bors
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 2 ek. zsemlemorzsa
• póréhagyma zöldje


Elkészítése:

A megmosott babot másfél liter vízbe beáztatjuk. Másnap az áztatóvízben sóval, borssal, babérlevéllel, szegfűszeggel és a kockára vágott hagymával együtt egy óráig főzzük. Közben a kicsontozott, kockára vágott libacombot és a sertéshúst libazsírban megpirítjuk. Hozzáadjuk az aprított zöldséget, a felszelt kolbászt, aláöntjük a vörösbort, és fedő alatt pároljuk kb. 40 percig. Ekkor hozzátesszük a paradicsompürét, zúzott fokhagymát, cayenni borsot, vágott petrezselyemzöldet. Még egyszer felforrósítjuk, majd az egészet összekeverjük a babbal.
Egy tűzálló cseréptálat libazsírral kikenünk, az ételt beleöntjük, meghintjük zsemlemorzsával és az apróra vágott pórézölddel. Előmelegített sütőben 200 fokon egy óráig sütjük.





ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top