Életmód

Sportok, amiket ősszel érdemes kipróbálni

Az ősz talán a legszebb évszak, hiszen ilyenkor a legváltozatosabb és legszínpompásabb a természet. A szabadtéri sportok talán még nagyobb élvezetet jelentenek ilyenkor, amikor nincs már hőség, de a hideg miatt sem vacog a fogunk. Érdemes ilyenkor kipróbálni néhány új sportágat!

Ha úgy döntesz, új sportágat próbálsz ki, az ősz a legideálisabb évszak erre. Különösen szép élményeket szerezhetsz, ha a lovaglást vagy terepfutást választod, mert ezeket űzve nem csak a tested töltheted fel új energiákkal, de a lelked is felfrissítik a természet szépségei. Ahhoz azonban, hogy igazán jól érezd magad, nem csak megfelelő környezet, de jó felszerelés is kell. Ha idejében kapcsolsz, egy leárazásnál vagy akcióban ezeket töredék áron is beszerezheted, így nagyobb anyagi ráfordítás nélkül próbálhatod ki magad ezekben a sportokban. Lássuk most, milyen felszerelést érdemes beszerezni ezekhez a sportágakhoz egy kezdőnek!

Terepfutás

Sportok, amiket ősszel érdemes kipróbálni

A terepfutáshoz a legfontosabb kellék a réteges, könnyű, testhez álló, jó nedvszívó és rugalmas ruházat mellett természetesen a jó cipő. Ha a ruhád nem tökéletese, attól még futhatsz egy jót, de ha a cipőt rosszul választod meg, azzal nem csak kényelmetlenné teszed a futást, de még sérüléseket is szerezhetsz. Ezért fontos, hogy ezt a felszerelést körültekintően válaszd ki. Ma már a gyártók külön a nők számára tervezett lábbeliket is készítenek, úgyhogy amikor keresgélsz az üzletekben, ez legyen az első szempont, ami alapján szelektálsz a cipőkínálatból. Ezen kívül még három dolgot kell mindenképpen alaposabban megvizsgálnod, amikor vásárolsz: a cipő talpának kialakítását, a betétet és a felsőrész anyagát.

Jól kapaszkodó talp

A terepfutó cipők talpa rücskös, hiszen ezek segítségével kapaszkodik meg az egyenetlen talajon – például egy erdei ösvényen. Azonban nem mindegy, hogy ezek a kiemelkedések milyenek: a szakértők szerint legalább 3 mm nagyságú “dudorokra” van ahhoz szükség, hogy ne csússzon meg a cipő futás közben. Egy igazán jó cipőn ezekbe a kiemelkedésekbe fémből készült szögek is csavarozhatók, amik még tovább fokozzák a tapadást. Ezen kívül a hajlékonysága, rugalmassága fontos a talpnak, de nem szükséges, hogy olyan elmei legyenek, mint az aszfaltra tervezett futócipőknek: a különféle légpárnák, torziók az ilyen lábbeliben felesleges extrák, amik csak drágítják a cipőt. Az ilyen kiegészítőkre az aszfalton van szükség, hogy tompítsák a földhöz érkezést és így kíméljék a láb ízületeit.

Tartós felsőrész

A jó terepfutó cipők felsőrésze gyöngyvászonból készül, mert ez az anyag egyszerre könnyű és ellenálló is. Amellett, hogy kényelmes viselet, mert jól rásimul a lábra, ez az anyag segíti a szellőzést is, így hosszabb futás után sem fülled be majd a lábad. A gyöngyvászon ráadásul a felverődő kövek, gallyak sem szakítják ki könnyen, így sokáig használható marad a lábbeli. Fontos, hogy ellenőrizd, hogy a felsőrészt hogyan illesztették a talphoz: ezen a pontos erős ragaszatásra, esetleg varrásra is szükség van, mert futás közben itt érik a legnagyobb erőhatások a cipőt, és ha gyenge az illesztés, a talp hamar elválik a felsőrésztől. A profi terepfutó cipőknek ezen kívül az orrán és az oldalán gumi védőréteg is van, ami nem csak a futás közben felverődő ágaktól és kavicsoktól véd, de a kisebb tócsákból felfröccsenő vizet is kívül tartja. Amikor egy ilyen cipőt felpróbálsz, nézd meg, hogy hogyan záródik a bokád körül: fontos, hogy minél kisebb legyen itt a hézag, hogy futás közben ne kerülhessen kavics vagy más apró, de annál zavaróbb dolog a cipő belsejébe.

Végül pedig alaposan nézd meg, hogy milyen a cipő betétje: húzd fel a lábbelit, és áll rá teljes testsúlyoddal, ha a úgy érzed, hogy a talpad ívét jól kitölti a betét boltozata, akkor a cipó megfelelő.

Lovaglás

A lovaglás talán az egyik legszebb és legkomplexebb sport, amit ősszel űzhet az ember. Lóval barangolni a réteken és a lobjukat hullató erdőkben olyan élmény, amit egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni. A közhiedelemmel ellentétben ráadásul nem is kell vagyonokat áldozni erre az élvezetre. Persze ha nagyon komolyan gondolod a dolgot, akkor egy profi felszerelés sok pénzedbe kerülhet, de ha csak alkalomszerűen, hobbiból lovagolsz, akkor egyszerű, bárhol beszerezhető ruházat is tökéletesen megteszi. Alapvetően két dologra kell itt figyelni: a nadrág és a lábbeli kiválasztására.

Sportok, amiket ősszel érdemes kipróbálni

Nadrág és lábbeli

A lábbelinek nem kell feltétlenül csizmának lennie. Egy jó lovaglócsizma tényleg drága dolog, de hobbilovasok tökéletesen helyettesíthetik ezt egy megfelelő sportcipővel és vastag térdzoknival. A lényeg, hogy a választott cipőnek lehetőleg strapabíró, erős viszonylag kemény és lapos talpa legyen. Amellett, hogy jól tartja a lábat, fontos, hogy könnyen mozogjon benne a láb és a boka. Ha ilyen félcipőt vásárolsz, akkor szükséged lesz valamire, ami a lábszáradat is végi: ez lehet egy direkt erre a célra gyártott lábszárvédő, de egy jó vastag térdzokni is megteszi, amibe beletűrheted a nadrágod. A nadrágnál két fontos szempontot vegyél figyelembe: feszes legyen, de rugalmas és kényelmes viselet. Beválhat egy egyszerű farmer is, de egy melegítő, sőt akár egy cicanadrág is, bár ez utóbbit sok lovas azért nem kedveli, mert hajlamos arra, hogy kidörzsölje a lábat. Egyébként kezdésnek egy egyszerűbb lovaglónadrágot is beszerezhetsz, mert ezek ára egyáltalán nem vészes: néhány ezer forintért már találhatsz a célnak megfelelő darabot. Felső résznek viszont tényleg bármilyen ruha megteszi: egy pamut ing, póló vagy pulóver is: a lényeg, hogy kényelmesen érezd magad benne, és amellett, hogy véd a hűvösebb időbe is, kellőképen szellőzik.

Extrák lovagláshoz

Az alapfelszerelésen kívül még vihetsz magaddal kesztyűt is – ez megvédi a kezed attól, hogy kidörzsölődjön és a hideg ellen is jó. Ajánlott még egy jó sisak is – ilyet a legtöbb lovastanyán biztosítanak az alkalmi lovasoknak, így erre csak akkor kell beruháznod, ha úgy döntesz, rendszeresen szeretnél lovagolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top