Gasztro

Pontyhalászlé tésztával és gyümölcsös joghurttorta

A mai napra egy hamisítatlan magyar specialitást, egy mindent lefõzõ pontyhalászlevet kínálunk, desszertnek pedig gyümölcsös joghurttortát ajánljunk.


Pontyhalászlé tésztával










Hozzávalók:


• 1 kg tisztított ponty
• 25 dkg vöröshagyma
• 2 evőkanál pirospaprika
• 1 zöldpaprika
• 1 paradicsom
• 1 szárított paprika
• só
• 5-6 dkg száraztészta


Elkészítése:

A megtisztított, kibelezett hal fejéből, farkából a durvára összevágott hagymával erős tűzön 3 liter vízzel, kb. 1,5-2 óra alaplevet főzök; ezt leszűröm vagy átpasszírozom.

A hal többi részét felszeletelem és besózom.
A kész alaplébe beleteszem a pirospaprika felét, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a száraz paprikát és a halszeleteket. Megsózom.

Felfőzöm, és amikor feljön a habja, beleteszem a maradék pirospaprikát, a halfejet és az ikrát. Kb. 20 percig főzöm. Akkor kész, amikor a habképződés megszűnik.
Házi metélt tésztát kínálok hozzá.


Gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók:










A tésztához
• 2 tojás
• 4 dkg cukor
• 6 dkg liszt

A töltelékhez
• 2 tojássárgája
• 8 dkg porcukor
• 2 dl joghurt
• 1 citrom leve
• 1,5 dkg zselatinpor
• 4 dl tejszín
• 10 dkg mandarinbefőtt (vagy idénygyümölcs)
• 2 dkg étcsokoládé
• 10 dkg pörkölt mandula


Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból piskótatésztát sütök, és hagyom kihűlni.
A töltelékhez a tojássárgáját a porcukorral, a joghurttal, a szűrt citromlével, a zselation kétharmadával és a tejszín felével állandó keverés közben forrásig hevítem. Ha kihűlt, hozzáadom a lecsurgatott gyümölcs kétharmadát.

A már kihűlt piskótát megkenem a krémmel, és hűtőbe teszem. Három-négy óra múlva a torta oldalát megszórom apróra vágott, pörkölt mandulával. A tetejét zselatinnal kevert, kemény habbá vert tejszínnel díszítem, kirakom a félretett gyümölccsel, és rászelem a csokoládét.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top