Ezo

A csillagjegyek ókori eredete I.

Mint tudod, a csillagjegyek antik görög mitológiai eredetûek. A jegyeket alkotó emberek-állatok jutalom gyanánt kerültek fel az égre. Most induló sorozatunkban megtudhatod csillagjegyed eredetét.





Kos: (Latin neve: Aries)

A görög mitológia hagyományában az Aphroditénak szentelt állatok közé tartozott. A kosról szóló, ismert legendák közül minden bizonnyal az aranygyapjas történet a legszebb, amely az ókori Görögországból származik.

Egyszer, amikor senki sem figyelt rájuk, ez a kos, akit egyébként Hermész isten küldött, emberi hangon megszólalt és elmesélte nekik, hogy milyen veszély fenyegeti őket. Azt javasolta, hogy üljenek fel a kos hátára; a gyerekek hallgattak a szóra. A kos belevetette magát a tengerbe, és az ázsiai partok felé úszott. A kis Hellé azonban bátyja nyakába kapaszkodott, az út közepén nagyon elfáradt, és hiába bíztatták, elgyengült, lecsúszott a kos hátáról, és a tengerbe fulladt. Ezt a tengert, a mai Dardanellák helyén, Hellé tengerének nevezik. Phrixosz, a megmenekült fiú hálaáldozat gyanánt feláldozta a kost Árész oltárán. A kos jótettéért jutalmából az égboltra került Kos csillagképként.


Bika: (Latin neve: Taurus)





Létrejötte a görög mitológiában a nimfákhoz kapcsolódik. A nimfák Atlasz leányai voltak, számuk kettő és hét között ingadozott. Fiú testvérük, Hüasz elvesztése után a nimfák belehaltak a bánatba. Zeusz ezért az égre emelte, és a Bika csillagképbe helyezte el őket.






Ikrek:
(Latin neve: Gemini)

Léda, egy halandó nő ikerpárt szült Zeusznak. A félisteneket Kasztornak és Polydeukésznek (Polluxnak) nevezte el. Egy végzetes viszályban az egyik ikertestvér, Polydeukész életét vesztette. Zeusz az életben maradt fiát Polydeukést azzal kárpótolta testvére elvesztéséért, hogy választhat két megoldás között. Az első, hogy bár félisten mégis örökké élhet az Olümposzon a többi isten társaságában. A másik pedig, hogy megmarad halandónak, de élete napjainak egyikét az alvilágban tölti Kasztorral, a másikat pedig az égi palotában szintén testvérével. Polideukés nem élt az örök élet lehetőségével az utóbbit választotta. Zeusz büszke volt bölcs döntésű fiára, ezért örök életűvé tette őket az Ikrek csillagképben.


Rák: (Latin neve: Cancer)





Az alakzat a híres görög hős, Héraklész emlékét őrzi. Neki egy alkalommal a sokfejű vízikígyót kellett legyőznie. A küzdelem kezdetben szerencsétlenül alakult. Ahányszor csak levágott egy kígyófejet, annak helyére mindannyiszor két másik fej nőtt. Az állatok a rák kivételével mind Héraklész mellett álltak. A rákot Héra istennő azért küldte oda, hogy fogja meg a hőst. A rák Héraklészt valóban sarokba szorította, ő végül mégis legyőzte a vízikígyót. Héra úgy köszönte meg a rák segítségét, hogy az állat később csillagkép formában az égbolton foglalt helyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top