Marhaszelet édes-savanyú mártásban
Hozzávalók:
• 70 dkg marhafelsál
• 80 dkg burgonya
• 25 dkg leveszöldség
• 1 fej vöröshagyma
• 4 ek. olaj
• 1 ek. paradicsompüré
• 2 dkg kristálycukor
• 3 dkg liszt
• vegeta
• őrölt bors
• babérlevél
Elkészítése:
A megtisztított, kockákra vágott burgonyát, hagymát, zöldséget az olajjal mély tűzálló tálba tesszük, vegetával összekeverjük, 8-10 ek. vizet öntünk rá. A felszelt, szélén bevagdalt, sózott, borsozott húst a zöldségre helyezzük, és 15-20 percre a mikróba tesszük. A lisztet 5 ek. vízzel simára keverjük, beletesszük a paradicsompürét, cukrot, fűszereket, ráöntjük a húsra, és további 15 percig pároljuk.
Sárgarépatorta
Hozzávalók:
• 5 tojás
• 4 ek. forró víz
• 20 dkg cukor
• 1 csomag vaníliáscukor
• só
• 25 dkg őrölt mogyoró
• 8 dkg zsemlemorzsa
• ½ teáskanál sütőpor
• ½ teáskanál fahéj
• 1 citrom héja
• 1 ek. rum
• 2 dkg margarin
A bevonathoz:
• 20 dkg porcukor
• 1 ek. kakaó
• 2 ek. rum
• 4 ek. forró víz
• ½ narancs héja
Elkészítése:
A megtisztított répát lereszelem. A tojássárgáját a forró vízzel, a cukor 2/3 részével és a vaníliáscukorral habosra keverem. A tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá verem, majd a maradék cukrot hozzáadom.
A tojássárgájához óvatosan hozzákeverem a felvert habot, a reszelt sárgarépát, az őrölt mogyorót, a zsemlemorzsát, a sütőport, az őrölt fahéjat, a lereszelt citromhéjat és a rumot.
A masszát kevés margarinnal vagy vajjal kikent tortaformába öntöm és előmelegített kb. 160 fokos sütőben 60 perc alatt megsütöm.
Közben a kakaóporral elkevert porcukorral és a forró vízzel öntetet készítek.
A megsült, formából kiborított tortát ezzel vonom be. A tetejét hosszú narancshéjcsíkokkal díszítem. A kihűlt tortát letakarom, és egy-két napig hűvös helyen tartom.