Vörösboros halászlé
Hozzávalók:
1,5-2 kg vegyes hal (=ponty, törpeharcsa, kárász)
15 dkg vöröshagyma
1 közepes nagyságú burgonya
só
1 nagy paradicsom
2 zöldpaprika
1 púpozott evőkanál pirospaprika
1 szárított paprika
1 dl vörösbor
Elkészítése:
A halakat megtisztítom, kibelezem. A nagyobb halak fejét, farkát levágom, és fazékba teszem. Hozzáadom a tisztított, apróbb halakat, a durvára összevágott hagymát és a burgonyát. 2 liter vizet ráöntve alaplevet főzök. (Addig forralom, amíg a halhús a csontokról magától le nem válik.) Ezután leszűröm, és fakanállal átnyomkodom szűrőn az egészet.
A halakat felszeletelem, megsózom, majd az alaplébe teszem. Hozzáadom a karikákra vágott paradicsomot, a kicsumázott zöldpaprikát, a pirospaprikát, a szárított paprikát és kevés sót. Kb. 20 percig főzöm takaréklángon. Mielőtt kész, beleöntöm a vörösbort is, és készre forralom.
A Drink Italgasztronómiai Magazin ajánlata: Villányi Rosé, Bock József, 2002.
Mákos guba
Hozzávalók:
10 kifli
kb. 0,5 l tej
10 dkg darált mák
5 dkg vaj
kevés só
10 dkg porcukor
Elkészítés:
A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágom, és forró vajon néhányszor átforgatom. Ezután leöntöm forró tejjel (amibe egy csipet sót kevertem) és tovább forgatom, amíg a kifli felszívja az összes tejet. (Igazság szerint én úgy szeretem, ha a kiflik kicsit megpirulnak.) Ezután belekeverem a cukorral kevert mákot, és a tetejét megcukrozva tálalom.
Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom étel.
Aki az eredeti tésztával szeretné elkészíteni, fél kiló, előzőleg meleg helyen tartott liszthez tegyen két deka langyos tejben felfuttatott élesztőt, késhegynyi sót, egy egész tojást, és még egynek a sárgáját, és annyi négy-öt kockacukorral elkevert langyos tejet, hogy jó gyönge tésztát kapjon. Kézzel jó erősen kidolgoza, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben beledolgoz öt deka olvasztott vajat, ezzel újra simára dolgoza. Ne legyen puhább, mint a kenyértészta! Letakarva, meleg helyen megkeleszti, majd kétujjnyi rudacskákat sodor, ezt elvagdossa egyujjnyi darabkákra. Sűrűn belerakja tepsibe, úgy süti. A szép pirosra sült tésztát szétszedi darabkáira, és azonmód melegen cukros mákot tesz rá.
A Drink Italgasztronómiai Magazin ajánlata: ásványvíz