nlc.hu
Szabadidő

90-es évek zenéi

Fogadjunk, te is ezeket a zenéket hallgattad a ’90-es években!

Nagyon nehéz TOP10-es listát írni kamaszkorunk zenéiből, mert legalább száz dalt is fel tudnánk sorolni, de álljon itt az a tíz zene, amit mindenki hallgatott a '90-es években.
Milyen zenéket hallgattunk a '90-es években?

Igyekeztünk olyan listát gyártani a ’90-es évek zenéiből, ami nem részrehajló (mert akkor tele lenne punk dalokkal), és olyan zenéket választani, amiket tényleg széles körben hallgattak az akkori fiatalok. Így kerülhetett össze Britney Spears és a Daft Punk, akik teljesen jól megférnek egymás mellett.

A tízes listánk valójában 11 zenét tartalmaz, mert a Nirvana Smells Like Teen Spirit című számát 1991-ből nem lehet listára tenni, hiszen ez az a dal, ami felrobbantotta a ’90-es éveket, és aki lázadó kamasz volt, az kívülről fújta minden sorát. Úgyhogy a Nirvana álljon itt nulladikként és ikonként, mint a zenekar, ami meghatározta a ’90-es évek kamaszainak lázadását.

A ’90-es évek volt az az időszak, amikor divatba jött, hogy egy-egy számmal lettek híresek a zenekarok, amit orrvérzésig játszottak a rádiók és az MTV. Borzasztó nehéz is ezért kiválasztani a sok sláger közül csupán tizet, de azért megpróbálkozunk a lehetetlennel, és természetesen mindenki kedvére bővítheti a sort a saját kedvenceivel.

Britney Spears: Sometimes (1999)

Britney második nagy slágere volt a Sometimes, ami nagy meglepetést okozott a rajongók között a …Baby, One More Time után. Ezzel az új számmal indította el aztán az igazi popkarriert.

The Offspring: Self Esteem (1994)

Megszámolni sem tudjuk, hányszor ugráltunk a Self Esteem című számra a Wigwamban (még amikor a MOM parknál volt). Az is ismerte ezt az Offspring nótát, akinek amúgy semmi köze nem volt a (populáris) punk rockhoz.

Supergrass: Alright (1995)

Emlékszel a Spinédzserek (Clueless) című filmre 1995-ből? Ha igen, akkor emlékszel erre a számra is.

Ace of Base: The Sign (1994)

Az Ace of Base a világ legnagyobb svéd popegyüttese, ami igazából reggae zenei alapokat használt a számaiban. Bob Marley biztos sírt volna örömében ettől a számtól.

R.E.M.: Nightswimming (1992)

Az R.E.M a legnagyobb falat, mert nagyjából az összes számukat ide lehetne tenni, annyira meghatározó zene volt a ’90-es évek kicsit depressziós kamaszainak. A Nightswimming úgy szólt a lélekhez, hogy a fél világ zokogott rajta abban az időben.

New Radicals: You Get What You Give (1998)

Az igazi egyszámos siker, amit egy plázában lázadó fiatalok hoztak össze a klipben. Egy nagy beintés a felnőtteknek, nyilván minden kamasz imádta ezt az életérzést.

Underworld: Born Slippy .Nuxx (1996)

Aki látta a Tarinspottingot (tehát mindenki a ’90-es években), az ismeri az Underworldtől ezt a számot, csak legfeljebb nem tudta eddig, hogy mit hallgat. Tessék:

Daft Punk: Around the World (1997)

A Daft Punk vicces zenekar, vicces zenével és vicces klippekkel. Egyedi és különleges techno hangzásával mindent vitt akkoriban, lehetett rá ész nélkül szeletelni a táncparketten.

Oasis: Wonderwall (1995)

Noel Gallagher, az Oasis frontembere később bevallotta töredelmesen egy interjúban, hogy fogalma sem volt a Wonderwall létrejöttekor, hogy miről szól ez a szám. Mi sem tudtuk, most sem értjük, de nem is számít annyira.

Beastie Boys: Sure Shot (1994)

Hatalmas kedvencünk volt a Beastie Boys, akik úgy voltak punkok, hogy nem tudtak róla és nem is punkzenét játszottak. Lázadás!

via

Kiemelt kép: Unsplash

Még több retro zene kell neked!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top